DRŽAVNI SVETNIKI NA IZREDNI SEJI: Vlada naj čimprej zagotovi drugi vodni vir za obalne občine

Koper

Na dnevnem redu včerajšnje izredne seje državnega sveta je bila tudi razprava o problematiki oskrbe s pitno vodo v obalnih občinah po nesreči vlaka pri Hrastovljah. Na predlog državnega svetnika Borisa Popoviča, ki v državnem svetu zastopa interese obalnih občin, je državni svet pozval vlado, da v najkrajšem možnem času v sodelovanju s stroko in lokalnimi skupnostmi ter uporabo dostopnih in naprednih tehnologij opravi vse potrebne aktivnosti za zagotovitev alternativnega vodnega vira za dolgoročno oskrbo slovenske Istre s pitno vodo.

Železniška nesreča pri Hrastovljah je z izlitjem kerozina v kraška tla pokazala ranljivost vodnega vira Rižana kot najpomembnejšega vira pitne vode za obalne občine. Državni svetniki so včeraj zato predlagali, da se najprej proučijo že v preteklosti začeti projekti oskrbe s pitno vodo slovenske Istre ter da se nadaljuje s projektom desalinizacije (razsoljevanja) morja.

"To je edini ukrep, ki lahko v kratkem času nadomesti vodo, ki jo nujno potrebujemo, še posebej v poletni sezoni in v primeru, če pride kerozin v vodo. Uvoz iz Hrvaške nam še vedno ne bi bil dovolj. Z novim vodnim virom se to ne more zgoditi prej kot v petih letih, zato je desalinizacija nujno potrebna," pravi Boris Popovič, ki dodaja, da bi ta projekt bil lahko realiziran v nekaj mesecih.

Ker se je z omenjeno nesrečo pokazala odvisnost Luke Koper od železniškega prometa, ki bi v primeru hujše nesreče in daljšega zaprtja železniške proge Luko dolgotrajno ohromila, ob tem državni svet poziva vlado, da čim prej predstavi možne alternativne logistične rešitve za transport tovornega prometa, ki bodo omogočile nemoteno povezavo Luke Koper z zalednimi trgi in ne bodo bremenile že tako preobremenjenega avtocestnega omrežja.

"Druge alternative sploh nimamo, zato jo je nujno potrebno poiskati," meni Popovič, ki dodaja, da so lokalne skupnosti popolnoma "zamočile", ker so brez upiranja in brez ukrepov pustile, da vlaki ponovno nemoteno vozijo in to celo še z večjo intenzivnostjo kot prej, zaradi zamud, ki so nastale v Luki Koper zaradi nesreče. "Prevažajo iste tovore. Možnost za nesrečo je tako še večja, kot je bila," opozarja.

"Izhoda iz avtoceste na Serminu proti novemu vhodu v Luko Koper še vedno ni oz. nova serminska vpadnica v Luko se dandanes še projektira ne. Avtocesta do Kopra je bila zgrajena že pred 15 leti, izhod proti Luki Koper pa je zgolj nakazan, znak Luka Koper je namreč še vedno prekrižan," je bil še oster Popovič.

Državni svetniki so podprli tudi nadgradnjo projekta izgradnje drugega tira v dvotirno progo, "pri čemer se mora nadgradnja projekta realizirati takoj, brez nepotrebnega čakanja na sprejem DPN". Pri tem so vlado še pozvali, da se pri načrtovanju drugega tira zagotovi dolgotrajna zaščita vodnih virov kraškega sveta in predlagali, da se po izgradnji dvotirne proge obstoječa železniška povezava opusti in prepusti v upravljanje lokalnim skupnostim in za potrebe turizma.

Državni svet je predlagal še posodobitev protokola o ukrepanju ob izrednih dogodkih z ekološkimi posledicami in da se določi, katere strokovnjake in institucije je treba obvestiti in aktivirati.

Vse sklepe so sprejeli brez glasu proti, nam je povedal Popovič, ki je s tem zelo zadovoljen. "Državni svet bo pritiskal na vlado, na ministrstva, na direktorate in vse ostale," je dejal in dodal, da bo državni svet budno spremljal ukrepe vlade, na župane pa apeliral, da bi ravno oni morali z vsemi močmi pritiskati na državo, ker zadeva "ne sme iti v pozabo, to je ekološka nesreča," zaključuje Popovič.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
DajmoNo |  17 .07. 2019 ob  11: 51
16
G. Popovič.
Osebno menim da ste odgovorni za nastalo situacijo in bi morali kazensko in odškodninsko odgovarjati če bo na Obali prišlo do onesnaženja rižanskega vira, poškodb na RV ter redukcije vode. Ste glavni krivec, da je padel projekt OSKRBA S PITNO VODO OBALE IN KRASA saj ste od vsega začetka namerno ustavljali (vi in vaš direktor na RV Zdravko Hočevar) kakršnokoli povezovanje vodovodov obale in krasa ter se usmerjali v mrtvo desalinizacijo.
Desalinizacijo se uporablja v puščavskem okolju, ladjah in podmornicah, kakor mi je znano nismo nobeno od teh. Od vsega začetka prodajate sanje o desalinizaciji. Desalinizacija je DRAG kemijski proces, produkt je mrtva pitna voda in kot sekundarni produkt ostane slanica, ki se jo vrača v morje. Vračanje slanice in dodanih kemikalij v koprski zaliv bi pomenilo smrtno obremenitev okolja (manj življenja v morju).
Verjamem da želite da vaš gradbeni izvajalec dela na tem betonskem produktu, kjer je gradbenih del za 5 MIO EUR AMPAK to je rešitev samo za gradbenike, za nas ljudi na Obali pa je ta rešitev katastofalna.
Povezava med Obalo, Krasom, Brkini, kjer je vode na pretek je uresničljiv projekt, kratkoročno in dolgoročno. V kolikor bi bilo nujno lahko tudi vojska in civilna zaščita poskrbita za hitro napeljevanje cevi za kratkoročne potrebe (poletje), v tem času pa se gradi pravi vodovod s KVALITETNO in POCENI VODO.
Olgo Franco |  17 .07. 2019 ob  07: 59
-12
Frikofrkic- na to frazo se boste lahko šlepali le se kak mesec- potem nebo vec aktualna...potem bo potrebno se pocasi pogledat v ogledalo in analizirat narjeno- kar bo v vasem primeru AlesFani zelo kratko, vendar toliko bolj boleče... ce bi ble danes volitve Ales ne dobi 5%...
frikofrkic |  16 .07. 2019 ob  23: 43
27
Ma kaj lahko kdo odmakne tega Borisa za kakšno leto proč? Zafural nam je vodo leta nazaj, zdaj pa bi se igral odrešitelja? Z njegovimi leti kreganja smo ostali brez vode, brez železnic, brez državnih cest. Hvala Boris.
Monteverdi |  16 .07. 2019 ob  22: 07
@Istrus - najbolje, da bi se "zauzel" še zate, oz. da bi šel še enkrat v šolo ....
Olgo Franco |  16 .07. 2019 ob  21: 20
-9
Ooool, zdaj bo resu problem Alesek in njegova banda bassotti...bo v plastenkah od 2 dcl dostavljal vodo vsem prebivalcem... tudi na podezelje, katero je takoj po volitvah pozabil... jedra pa itak ne pozna... glavno da so se slikali za kao ureditev plaze...
kokodek |  16 .07. 2019 ob  20: 21
23
vse kar je popo naredil za vodo, je fontana , ki je stala 450.000 eur, zalivanje krožišč in bazen na bonifiki, ki pušča vodo
 |  16 .07. 2019 ob  19: 47
-14
Edino Boris se zauzema za nas...
Opazovalec |  16 .07. 2019 ob  19: 47
20
Če bi mu bilo v interesu nebi v času njegovega županovanja blokirali iskanje novega vira in možnost akvadukta s krasa ,
Nato so vlagali šolde v študije o razsoljevanju morja ki ni nikoli dočakal končnega epiloga ,razen denarja ki je poniknil .