RIŽANSKI VODOVOD PO ONESNAŽENJU ZAGOTAVLJA: "Oskrba s pitno vodo je na celotnem območju obalnih občin varna in pod nadzorom"

Koper

ARSO izvaja dnevno monitoring na vseh vodnjakih in vrtinah od kraja izlitja do izvira Rižane, so danes sporočili z Rižanskega vodovoda Koper. Včeraj se je na dveh opazovalnih vrtinah zaznal vonj po mineralnih oljih, analiza je potrdila onesnaženje, a ni doseglo vodnega vira pitne vode, zagotavljajo.

Na podlagi ugotovitev ARSO izvaja dodatni monitoring še na štirih opazovalnih vrtinah z namenom ugotovitve hitrosti širjenja kerozina in določitve njegove dejanske lokacije. Prav tako je Rižanski vodovod Koper (RVK) takoj pristopil k pogostejšem vzorčenju in analizi vode na izviru Rižane in na črpališču Podračje, so sporočili. "Rezultati doslej preiskanih vzorcev na prisotnost mineralnih olj ne kažejo onesnaženja," pravijo na rižanskem vodovodu.

Danes zjutraj se je operativna skupina sestala na terenu, kjer se je seznanila s položajem in lastnostmi posameznih vrtin. Na sestanku so bile obravnavane potencialne lokacije in način izvajanja črpanja onesnaženja iz vrtin. Glede na geološke značilnosti terena sta se kot potencialno primerni izkazali dve lokaciji, za kateri ima operativna skupina že določene logistične in tehnološke postopke ter zadolžitve za pričetek črpanja. Kot dodajajo na RVK, bo odločitev o pričetku črpanja na posamezni opazovalni vrtini sprejeta na podlagi rezultatov monitoringa.

Za primer morebitnega onesnaženja površinskih vodotokov je izvajalec službe čiščenja celinskih voda že postavil pregrade (baraže) in pivnike za zadrževanje morebitnega onesnaženja, interventna ekipa pa je v pripravljenosti za posredovanje.

"Ves čas je oskrba s pitno vodo na celotnem območju obalnih občin varna in pod nadzorom," zagotavlja Rižanski vodovod Koper, ki odjemalce kljub vsemu poziva k racionalni rabi vode.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
čarli |  17 .07. 2019 ob  15: 43
Tole šalabajzarstvo veleumov, nas bo stalo pitne vode kaj kmalu
ugotovili so, da je v nekaterih vrtinah prisotnost kerozina in sedaj se odločajo, kdaj bojo pristopili k prečrpavanju kerozina iz vrtin
seveda, kerozin bo te veleume čakal še kak mesec na istem mestu, potem pa bo šel dalje, kaj ne ?
klatastrofa je neizbežna, to je dejstvo
odgovarjal ne bo nihče in karavana bo šla naprej.
Zadeva je sedaj stoletni problem in nikomur se nikamor ne mudi
važno je le, dan nas vsi brižni mirijo, da je vse pod kontrolo, Hvala vam.