DOBRO SI POGLEJTE TO FOTOGRAFIJO IZ LETA 1976: Današnja javnost je šokirana (FOTO)

Trendi

Na družbenih omrežij je zaokrožila poletna fotografija plaže s kopalci iz leta 1976, ki je vzbudila veliko pozornosti. Omenjeno fotografijo je delil Guardianov kolumnist George Monbiot, ki je razpravljal, zakaj so bili ljudje takrat videti tako izjemno 'fit', v nasprotju s sodobnim časom. Ob preučevanju slike je nemogoče prezreti razlike: ljudje na fotografiji imajo vitke postave, praktično ni videti posameznika, ki bi imel težave s prekomerno telesno težo. Ali so časi, v katerih živimo, povzročili to preobrazbo?

Monbiot se je vprašal, kaj se je v skoraj šestdesetih letih tako zelo spremenilo. Gre za vprašanje volje, spremembo življenjskega sloga ali se vzrok skriva kje drugje? V svoji objavi navaja, da so glavni povzročitelji debelosti proizvajalci nezdrave hrane in njeno agresivno oglaševanje.

"V 70. letih smo sicer morda zaužili več hrane, vendar so bile naše prehranjevalne navade precej drugačne. Dandanes, na primer, kupimo pol manj svežega mleka na osebo, namesto tega pa se na naših policah znajde petkrat več jogurta in trikrat več sladoleda. Poleg tega uživamo kar 39-krat več različnih mlečnih sladic. Kupujemo pol manj svežih jajc, vendar vnesemo v telo veliko več sladkorja s pijačami," pojasnjuje Monbiot.

Kolumnist meni, da ljudje niso edini krivci za svoje zdravstvene težave. "Debelost ni posledica zgolj prenajedanja, pomanjkanja telesne aktivnosti ali pomanjkanja volje. Poudariti je treba, da debelih ljudi ne smemo sramotiti. Dejstvo je, da je hrana, ki jo uživamo danes, preprosto drugačna od tiste, ki je bila na voljo v preteklosti."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  24 .09. 2023 ob  13: 38
21
Vse je stvar izbire, ce jo imas.