DOBRA NOVICA ZA OBČANE AJDOVŠČINE: Odprli demenci prijazno točko (FOTO)

Slovenija

V Domu starejših občanov v Ajdovščini so predsednica društva Spominčica Štefanija Lukič Zlobec, direktorica Doma starejših občanov Ajdovščina Tanja Stibilj Slemič in župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin včeraj odprli demenci prijazno točko.

"Točka je namenjena predvsem posameznikom, lokalnemu okolju, bolj kot pa samemu delovanju doma. Mi pa smo seveda tisti, ki imamo na našem območju največ znanja in izkušenj z demenco, zato se seveda čutimo dolžni, da to znanje delimo z okolico," je na krajši slovesnosti dejala direktorica Doma starejših občanov Ajdovščina.

Točka je namenjena vsem, ki bi želeli dobiti informacije o demenci, podporo pri iskanju pomoči pri soočanju z demenco in koristne informacije o pravicah oseb z demenco. Delovala bo vse delovne dni v letu med 8. in 15. uro.

???????????????????????????????? ???????????????????????????? ???????????????????????????????? ????????????̌???????? ◾️ Ponosen sem, da smo uspeli v Ajdovščini zagotoviti še eno, dodatno ugodnost za...

Posted by Tadej Beočanin - župan Občine Ajdovščina on Srijeda, 17. maj 2023.

Kot je povedala predsednica društva Spominčica je to že 450. točka v Sloveniji, na tem območju pa prva. Zato pričakuje, da bodo tudi po dobrem zgledu nove točke demence odprli tudi v drugih zavodih v ajdovski občini in na širšem Goriškem.

"Te točke smo začeli odpirati pred nekaj leti in imamo velik odziv iz najrazličnejših organizacij in institucij po Sloveniji. Naš cilj pa je, da tudi s temi točkami pripomoremo, da ljudje z demenco ostanejo čim več časa v domačem okolju," je povedala Štefanija Lukič Zlobec. V Sloveniji je namreč več kot 90 odstotkov vseh obolelih z demenco, ki še vedno živi doma, njihovi svojci pa potrebujejo nasvete in informacije o sami bolezni ter o tem, kako ravnati z obolelimi svojci.

Dom starejših občanov Ajdovščina je postal DEMENCI PRIJAZNA TOČKA! Spominčica je danes v Domu starejših občanov...

Posted by Spominčica - Alzheimer Slovenija on Srijeda, 17. maj 2023.

"Demenci prijazna točka naj bo v pomoč in oporo vsem, ki se soočajo s tegobami zahrbtne bolezni. Na nas pa je, da se zavedamo odgovornosti do velikega dela svoje populacije in na temeljnih solidarnosti, prijaznih medsebojnih odnosov in skrbi za starejše gradimo priložnosti za kakovostno, življenja polno starost," pa je izpostavil ajdovski župan.

V domu starejših občanov trenutno nimajo posebnega oddelka za osebe z demenco, vendar pa bodo predvidoma dva oddelka dobili v novi stavbi doma, ki naj bi ga v neposredni bližini sedanjega zgradili do konca leta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija