ČIGAV JE MOST? V Strunjanu opozorili na dotrajanost, občina in država si podajata žogico

Piran

V Facebook skupini Strunjan so v začetku meseca Občino Piran, Okolje Piran, Krajinski park Strunjan in Krajevno skupnost Strunjan opozorili na most, ki povezuje glavno cesto s cesto, ki vodi proti tamkajšnjemu avtokampu. Po njihovem mnenju je most vsako leto v slabšem stanju, zato je na mestu razmislek o njegovi sanaciji. Ko smo zadevo preverjali na piranski občini, so nam tam zatrdili, da most oziroma cesta speljana čezenj ni v njihovi pristojnosti, temveč zanjo skrbi država. Nato se je zapletlo še bolj.

Uporabniki spletne skupnosti Strunjan so v svoji objavi opozorili na dotrajan most.

"Pobuda k sanaciji mostu, da se prepreči nadaljno erozijo in krušitev mostu," so ob fotografiji detajla mostu zapisali na spletu.

Z vprašanji, ali se bodo odzvali pobudi krajanov za sanacijo mostu, v kakšnem stanju je ta most po njihovih ocenah, ali načrtujejo njegovo sanacijo in koliko sredstev bi zanjo potrebovali oziroma kaj vse bi bilo v okviru nje potrebno storiti, smo se sprva obrnili na Občino Piran. A so nam od tam kmalu odgovorili, da gre za most, ki je urejen na regionalni državni cesti Strunjan–Valeta in "z njim ne upravlja Občina Piran. Z njim upravlja Direkcija RS za infrastrukturo".

Hkrati so dodali, da so na občini s stanjem mostu seznanjeni. "V prejšnjem tednu smo pozvali upravljavca (poslali dopis), da opravi ogled in na podlagi ogleda na terenu (pregled stanja mostu, statika, analiza varnosti itd. ) naroči ustrezne meritve mostu, predvidi sanacijo in v prvi fazi v sklopu nujnih investicijsko vzdrževalnih del sanira most, v drugi fazi pa predvidi trajnejšo sanacijo oziroma rekonstrukcijo mostu," so dodali v odgovoru.

Zato smo se z novinarskimi vprašanji obrnili še na Direkcijo RS za infrastrukturo (DRSI), od koder so nas kontaktirali in sporočili, da omenjenega dopisa Občine Piran "nikakor ne najdejo", da pa bi radi preverili, ali imamo v mislih isti most. Skupaj s tamkajšnjo uslužbenko smo se prek spleta "sprehodili" do mostu, ki ga uporabniki spletne skupnosti Strunjan omenjajo v svoji objavi. Pojasnila nam je, da DRSI upravlja z državno cesto, ki vodi proti Valeti, s to, ki teče prek omenjenega mostu, pa ne, saj da je cesta občinska.

BONUS VIDEO: Kaj menite o incidentu na Prazniku refoška?

Tako smo še enkrat poklicali na piransko občino, kjer so se nastali situaciji sprva začudili, potem pa nas prosili za fotografijo mostu, ki je predmet razprave, hkrati pa odgovorili, da bodo zadevo še enkrat preverili. Njihove odgovore sicer še čakamo, se je pa pod drugo objavo detajla omenjenega strunjanskega mostu znašel tudi zapis, da je most zgradil že nekdanji italijanski voditelj, Benito Mussolini, ki je vedel, kako se gradnji streže, zato naj ne bi bilo bojazni, da bi se most kar tako zrušil sam vase.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  25 .05. 2022 ob  07: 26
Lahko bi del sredstev, ki se zbere od predragih parkirišč v Strunjanu, namenili za sanacijo raznih del v Strunjanu, saj je tudi cesta, ki vodi do term Krka v groznem stanju in ne odraža slovesa tega bisera na obali, s prelaganjem odgovornosti med državo in občinami, pa ne bomo rešili ne sezone in ne samega Strunjana. Še veliko je za postoriti, saj so ponekod cene gostinskih storitev ali če že hočete kepice sladoleda, oderuške in neprimerne za žepe povprečne družine in njihovega proračuna. Kolikor pa ne verjamete, pa je potrebno preračunati in objaviti cene v Cavedinu ali pa celodnevno kopanje v Salineri za povprečno štiričlansko družino, vključno s parkiranjem vred...
Prč |  24 .05. 2022 ob  21: 11
Genio se zna sončiti na vsaki strunjanski proslavi, Gašpar zna pobirati parkirnino na kmetijskem zemljišču, občina pobira milijone eurov tur. takse, ko pa je treba nekaj za Strunjan narediti pa vse tiho je bilo. Brižna naša Istra s takimi "gospodarji"!