ČALUŠIĆ DOBILA PODPORO VEČINE POSLANCEV: Kako je odgovorila na njihova vprašanja? (VIDEO)

Slovenija

Kandidatka za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je uspešno prestala zaslišanje pred odborom DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Da je bila njena predstavitev ustrezna, je ocenilo devet poslancev, šest jih je bilo proti. Zavzemala se bo za kmetijsko in prehransko varnost ter da bo poklic kmeta dobil večji pomen.

Čalušić je na zaslišanju pred matičnim odborom DZ dejala, da se bo zavzemala za trajnostne oblike kmetovanja ter za to, da bo poklic kmeta dobil večji pomen in postal bolj privlačen, predvsem za mlade. Poudarek v kmetijstvu mora biti po njenem mnenju na spodbujanju inovacij in prenosu znanja v prakso.

Tomaž Lisec (SDS) in Borut Sajovic (Svoboda) sta od Čalušić želela opredelitev do vinogradništva. Čalušić je dejala, da ga je v slovenski Istri vedno zelo podpirala in aktivno sodelovala v sektorju, ki se ji zdi eno ključnih v resorju. Obstaja pa tudi v vinogradništvu po njenem mnenju veliko izzivov. Kandidatka namerava delovati v smeri preventive, da bodo vinogradniki zaščitili svoje pridelke, pomembna pa se ji zdi tudi promocija njihovih izdelkov.

»V Sloveniji žal še ni zadostnega zavedanja, da obdelana zemlja na podeželju pomeni tudi prehransko varnost ljudem v mestih. O kmetijstvu se ne sme govoriti samo v času kriz, ampak mora postati bolj pogosta tema slovenskega političnega odločanja.« Kandidatka za kmetijsko ministrico Mateja Čalušić v današnji predstavitvi pred odborom državnega zbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Objavil/a Gibanje Svoboda dne Sreda, 10. januar 2024

Alenka Helbl (SDS) je kandidatko pozvala, naj se izjasni, kako bo postopala v povezavi z novelama o zakonih o zaščiti živali in Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), ki čakata na ustavno presojo. "Ker živimo v pravni državi, bomo kakršno koli odločitev ustavnega sodišča spoštovali," je povedala Čalušić, ki pa se ji zdi zavajajoče, da naj bi novela zakona o KGZS nakazovala na to, da je zbornica nepomembna ali pa, da se jo želi uničiti.

Kako kandidatka vidi problem zavržene hrane in kakšne rešitve predlaga, je zanimalo Andrejo Rajbenšu (Svoboda). Čalušić se zaveda, da gre za resen problem, ki ima negativne vplive tudi na okolje. Zmanjšanje zavržene hrane se ji zdi bistveno ozaveščanje širše javnosti, razvoj in razširitev primerov dobre prakse, vzpostavitev samih smernic in priporočil.

Tatjano Greif (Levica) je zanimalo, ali namerava prekiniti izvajanje popisa cen osnovne košarice živil, saj so bili podatki zavajajoči, ker kot je dejala, med drugim "kruha za 19 centov ni bilo moč kupiti". To je zanimalo tudi Vido Čadonič Špelič (NSi). "Verjamem, da so se ugotovila tudi neskladja, verjetno nepravilnosti na osnovi številk, in vsekakor se bomo temu tudi posvetili," je dejala Čalušić in pozneje dodala, da si ne bi vzela pristojnosti, da bi prvi delovni dan na ministrstvu brez argumentov prekinila izvajanje tega ukrepa.

Lisca je zanimalo, ali bosta obstoječa sekretarja ostala na svoji funkciji in ali bo menjala člane kabineta. Čalušić je potrdila, da bosta sekretarja Eva Knez in Blaž Germšek ostala na svoji funkciji, drugače pa o kadrovskih spremembah še ni razmišljala. "Na tistih področjih, kjer so strokovnjaki in kjer opravljajo svoje delo dobro, ne vidim razloga, da bi se to kadrovsko spreminjalo," je poudarila.

Čadonič Špelič je med drugim zanimala kadrovska politika na upravi za varno hrano. "Notranjo sistematizacijo uprave za varno hrano v tem trenutku težko komentiram. Pomanjkljivosti se zavedamo, ampak mislim, da so to vse tiste naslednje faze, o katerih se bomo pogovarjali," je dejala Čalušić.

Iva Dimic (NSi) je izpostavila, da se kmetijska politika hitro spreminja in da kmetje rabijo stabilno politiko. Kandidatko je vprašala, katerega kmetijskega ministra v samostojni zgodovini Slovenije najbolj ceni, vendar se Čalušić ni želela opredeljevati do imen. "Kar koli je kdor koli do danes naredil za slovenskega kmeta, menim, da je bil v tistem trenutku dober minister," je dejala kandidatka za ministrico.

Poslanci so se strinjali, da Čalušić v enem zahtevnejših resorjev čaka veliko izzivov, pri čemer so nekateri izrazili skrb, da bo ostalo le pri "lepih" besedah.

DZ bo o imenovanju Čalušić odločal na izredni seji v petek. Če bo potrjena, kar glede na razmerja v DZ ne bi smelo biti vprašanje, bo na čelu resorja, ki ga začasno vodi obrambni minister Marjan Šarec, nasledila lansko jesen razrešeno Ireno Šinko.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  11 .01. 2024 ob  18: 22
-4
se bo ben navadla vodit ministrstvo, pred njo so se vsi navadili in potem so skakali iz enega ministrstva na drugo - je treba anka mladim dat priložnost.....
vseved |  11 .01. 2024 ob  10: 35
@hribi,mislim, ne pepričan sem, da noben minister nima pojma o vodenju ministrstva.
Ištrijan |  11 .01. 2024 ob  10: 15
11
@hribi | 11 .01. 2024 ob 07: 07

Sej itak ni važno. Za izvrševat navodila Goloba in predvsem njegove nutrije še te 2 leti, bo čisto v redu. Prikladna budala, bi lahko rekli.
hribi |  11 .01. 2024 ob  07: 07
28
Sistem zasliševanja je tak, da bi dobila podporo tudi če bi pela pesem. Ampak dejstvo ostaja, Mateja nima pojma kaj je vodenje ministrstva.