BRŽAN Z JUŽNOKOREJSKIM KOLEGOM: Župan Busana na obisku v Kopru, dogovorila pa sta se to

Koper

Mestna občina Koper je sklenila sporazum o sodelovanju z mestom Busan, ki je s 3,4 milijona prebivalcev drugo največje mesto v Južni Koreji. Dokument sta danes v Kopru podpisala župana Aleš Bržan in Park Heong-joon. Pobudo za sporazum je dala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, so sporočili s koprske občine.

Busan je kulturno, izobraževalno in gospodarsko srce t. i. jugovzhodne gospodarske cone v Koreji, največje pristaniško mesto v državi in šesto najbolj obremenjeno pristanišče na svetu glede na tonažo pretovora.

Kot so pojasnili na Mestni občini Koper, je sporazum namenjen krepitvi odnosov, s posebnim poudarkom na krepitvi gospodarskega sodelovanja, vzpostavljanju kadrovskih izmenjav, spodbujanju kulturnega sodelovanja in izmenjavi najboljših praks v zvezi z informacijsko tehnologijo in digitalizacijo.

Napovedali so, da bosta občini pripravili skupne projekte, ki spodbujajo izmenjavo med zasebnim sektorjem, civilno družbo in javnimi institucijami v mestih. Največ možnosti za sodelovanje sicer vidita na področju pristaniških dejavnosti in uporabe informacijske tehnologije.

Kot so še zapisali na občini, sta rdeča nit sporazuma trajnostni razvoj in izboljšanje kakovosti življenja občank in občanov. Župana sta se s podpisom zavezala, da si bosta Koper in Busan prizadevala krepiti prijateljske odnose med mestoma in državama ter da bosta spodbujala izmenjavo izkušenj in informacij glede skupnih interesov.

Deli novico: