'BELO' PRISTANIŠČE: Zaseženih 116 ton kokaina, kar je morda desetina vse droge

Kronika

Belgijske oblasti naj bi lani v pristanišču Antwerpen, ki je postalo ključna vstopna točka za kokain iz Južne Amerike, zasegle rekordnih 116 ton kokaina. To predstavlja petodstotno povečanje glede na leto 2022, vendar strokovnjaki menijo, da oblastem uspe odkriti le majhen delež tega nezakonitega blaga.

Carinski uradniki v Antwerpnu so izpostavili, da je zmaga v vojni proti močnim kartelom nemogoča. Povečanje nezakonite trgovine z drogami v Belgiji je povezano z naraščajočim nasiljem med tolpami, ki se bojujejo za nadzor nad izredno donosnim kokainskim trgom.

Kljub obsežnim količinam kokaina belgijskim carinikom ne uspe odkriti vsega, morda le desetino. Belgija se sooča z grožnjo za varnost v pristaniščih, mestih, med pristaniškimi delavci in širšo javnostjo. Belgijski finančni minister Vincent Van Peteghem je izpostavil, da so to količine, ki predstavljajo veliko nevarnost za družbo, poroča BBC.

Pomembno je tudi omeniti, da se droga najpogosteje skriva v zabojnikih s svežim sadjem, ki se po 160 kilometrih dolgem pomolu raztovori iz ladij in nato razpošlje po vsej Evropi.

Nizozemska je prav tako beležila porast zasegov kokaina, 59,1 tone v letu 2023. Tako je okrepila svoj položaj distribucijskega središča za mnogo delov Evrope, vključno z Združenim kraljestvom.

V boju proti organiziranemu kriminalu so organi kazenskega pregona po Evropi dosegli nekaj uspehov, a kljub temu nasilje narašča. Nedavne aretacije v Belgiji, vključno z nekdanjim pravosodnim ministrom, kažejo na kompleksnost boja proti trgovcem z drogami in povezanim kriminalnim mrežam.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija