Albanija ne bo gostila uničevanja sirskega orožja

Albanija ne bo uničevala kemičnega orožja iz Sirije na svojem ozemlju, je danes sporočil albanski premier Edi Rama, poroča britanski BBC. Albanijo so sicer v minulih dneh pretresali protesti že zaradi napovedi, da bi albanska vlada lahko pristala na kaj takega.

Albanija je namreč nedavno uspešno uničila lastne zaloge kemičnega orožja in ZDA so zaprosile Tirano, ali bi lahko pomagala pri uničevanju sirskega kemičnega arzenala. V skladu z dogovorom med Rusijo in ZDA naj bi namreč sirsko kemično orožje uničili nekje v tujini, če bi to le bilo možno. A zaenkrat še niso našli države, ki bi bila to pripravljena storiti.

Ameriški veleposlanik v Tirani Alexander Arvizu je v četrtek dejal, da bodo ZDA zelo razočarane, če jih bo Albanija zavrnila. "Podali smo vsa potrebna pojasnila in ponudili vsa mogoča jamstva. Upamo, da bo Albanija privolila. Če pa bo njen odgovor negativen, ga bomo spoštovali, čeprav bomo zelo razočarani," je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Veleposlanik je še pojasnil, da je Ramo za ta projekt pisno zaprosil celo sam ameriški predsednik Barack Obama. Dodal je, da je Obama še povabil Ramo, "naj prihodnje leto obišče Belo hišo".