ZNAKI, DA IMATE ZDRAVO TELESNO TEŽO: Prepoznajte jih!

Trendi

Kako lahko prepoznate, ali je vaša telesna teža zdrava? Definicija zdrave telesne teže ni odvisna le od številke na tehtnici ali indeksa telesne mase. Obstaja več znakov, ki nakazujejo, ali imate zdravo telesno težo. Spodaj je osem očitnih znakov, da se vam ni treba obremenjevati zaradi kilogramov.

Energija in vitalnost: Če se kljub zdravemu načinu življenja počutite polni energije, niste izčrpani in ne potrebujete velikih količin kofeina ali energijskih pijač, je velika verjetnost, da imate zdravo težo. Raziskava, objavljena v reviji Obesity, je pokazala, da se količina telesne energije znatno zniža, ko presežete zdravo težo.

Stabilnost teže: Rahla odstopanja od idealne telesne teže so sprejemljiva, pomembno pa je, da je vaša teža stabilna in da ne prihaja do opaznih nihanj. Nihanja teže lahko negativno vplivajo na fizično zdravje in počutje.

Srčni utrip v mirovanju: Srčni utrip v mirovanju je pomemben pokazatelj zdravja. Običajno naj bi bil med 60 in 100 utripov na minuto. Če vaše srce bije v tem ritmu, je to dober znak zdrave teže.

Obseg pasu: Obseg pasu je pomemben za oceno zdravja. Nakopičena maščoba okoli trebuha je povezana z večjim tveganjem za sladkorno bolezen in druge kronične bolezni. Za moške naj bi bil obseg pasu 100 centimetrov ali manj, za ženske pa 89 centimetrov ali manj.

Fizična zmogljivost: Če ste telesno aktivni in imate dobro fizično zmogljivost ter se lahko spopadate z vsakodnevnimi obveznostmi brez večjega napora, je verjetno, da imate zdravo telesno težo.

Odstotek telesne maščobe: Odstotek telesne maščobe je pomemben kazalnik telesne pripravljenosti. Tudi vitki ljudje z visokim odstotkom telesne maščobe nimajo nujno zdrave teže, saj visok odstotek maščobe ogroža zdravje. Nasprotno pa osebe z več mišicami lahko tehtajo več, vendar so lahko bolj zdrave.

Biometrični testi: Pomembno je ugotoviti razmerje med mišicami in maščobo v telesu. Biometrični testi lahko podajo podatke o deležu maščobe v telesu, kar vam pomaga oceniti, kako zdrava je vaša telesna teža. Za ženske zdrav odstotek telesne maščobe običajno znaša od 14 do 31, za moške pa od 5 do 24 odstotkov.

Počutje in zadovoljstvo: Za merjenje zdrave telesne teže niso pomembni le indeks telesne mase in tabele s težo. Ključno je, da se dobro počutite v svoji koži, ste zadovoljni, vaše splošno počutje pa je dobro. Če sledite zdravemu načinu življenja ter ste srečni, energični in zdravi, obstaja velika verjetnost, da imate zdravo telesno težo, tudi če se nekoliko razlikuje od idealnih vrednosti, poroča The Healthy.

Pomembno je, da se osredotočite na celovit pristop k zdravju, ki vključuje uravnoteženo in raznovrstno prehrano, pravilno in redno vadbo, duševno blaginjo in druge dejavnike.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija