ZMEDA NA DIRKI PO ITALIJI: Karavana ne bo prečkala najvišje točke, prelaza Umbrail na 2500 m

Svet

Organizatorji kolesarske dirke po Italiji, kolesarji in njihove ekipe ter predstavniki sindikata poklicnih kolesarjev so se zaradi slabih vremenskih razmer odločili prestaviti začetek današnje 16. etape iz Livigna do vznožja prelaza Stelvio. S tem karavana ne bo prečkala najvišje točke letošnje dirke, prelaza Umbrail na 2500 m nadmorske višine.

V okolici Livigna je vreme izjemno slabo. Ob hladnih temperaturah dežuje, na vrhu prelazov pa močno sneži. Zato so se tekmovalci in organizatorji po dolgih in vročih razpravah odločili, da bodo etapo tekmovalno začeli po najvišjem prelazu v Prato allo Stelviu.

Že pred tem so se kolesarji s sindikatom CPA odločili, da ne bodo dirkali čez nevarne prelaze zaradi ekstremnega vremena. S 100 odstotki so glasovali za ukinitev prelaza Umbrail, a jih sprva organizatorji dirke RCS Sport niso uslišali. Končna odločitev o spremenjenem začetku etape je prišla nekaj po 11.30.

Kolesarji naj bi etapo začeli v Livignu, s sprevodom po mestu, odpeljali bi okoli 20 km na kolesih, nato pa se v Švici usedli na avtobuse, s katerimi jih bodo odpeljali do novega starta etape.

"Začeli bomo po spustu z Umbraila. Morali smo zadovoljiti vse vpletene strani. Livigno je plačal veliko denarja za etapi, zato smo morali najti kompromis," je pred tem v Livignu dejal šef organizacije Mauro Vegni.

Toda kolesarji se zaradi ekstremnih razmer, v Livignu je namreč že snežilo, niso pojavili na startu in bojkotirali organizatorje. Dejanski start v kraju Lasa/Laas je bil ob 14.25 v skladu s potrjenim urnikom.

"To je ena najslabše organiziranih dirk. To se ne bi zgodilo v 99 odstotkih primerov. Smo leta 2024 in nekateri dinozavri še zdaj ne prepoznajo človeške plati dirkanja," je za Eurosport ob prihodu ekip na start v Livignu dejal Ben O'Connor (Decathlon AG2R).

Oglasili so se tudi številni drugi in dejali, da ne bodo sedli na kolesa v prvih 50 km prvotno zastavljene trase.

Današnjo etapo so že pred tedni spremenili, saj bi morala sprva prečkati legendarni Stelvio. Za spremembo so se odločili zaradi nevarnosti plazov, prelaz pa nadomestili z Umbrailpassom na italijansko-švicarski meji.

@giroditalia ♥️ what a shot from @alenmilavec capturing beautiful scenes, but for me quite painful last meters of today’s TT. Congrats @gannafilippo ????????. Tomorrow off to @livigno ????

Objavil/a Tadej Pogačar dne Sobota, 18. maj 2024

Tekmovalci so se zdaj do nadomestnega starta odpeljali z avtobusi in avtomobili ter se bodo nato podali na pot proti cilju nad Santo Cristino v Val Gardeni.

Kolesarje tam čaka zahtevnih zadnjih 36 km z dvema kategoriziranima vzponoma. Pred tem bodo opravili vožnjo po dolini mimo Bolzana.

Vodilni v skupnem seštevku je slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), ki ima pred zadnjim tednom 6:41 minute naskoka pred najbližjimi zasledovalci.

Dirka po Italiji se bo končala v nedeljo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija