Žištova danes na tožilstvu ni pričala

Novinarka Večera Damijana Žišt danes na specializiranem tožilstvu, kamor so jo povabili na pričanje zaradi ovadbe, ki jo je vložil minister za obrambo Roman Jakič, ni pričala. Po pojasnilu njenega odvetnika Borisa Grobelnika ji tega po zakonu o kazenskem postopku namreč ni treba storiti.

Vsak občan ima pravico, da ne daje podatkov policiji in Žištova se je tako odločila, je danes zbranim novinarjem pojasnil Grobelnik.

Žištova sicer verjame, da bi zaslišanje, če bi ga danes izpeljali, bilo povsem korektno. Sama razume, da policija in tožilstvo opravljata svoje delo, a hkrati je bilo po njenih besedah iluzorno pričakovati, da bo ona kot novinarka kar koli povedala o svojih virih. "Viri so za novinarsko delo neprecenljivi in jih bom varovala do smrti," je poudarila v izjavi.

Tožilstvo zanima informacija o hišni preiskavi Jakiča

Novinarko Večera so danes kot "osebo, ki bi lahko navedla koristne informacije" vabili na posebni oddelek specializiranega tožilstva za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili. Zanimalo jih je, od kod Žištovi informacija, da bo pri obrambnem ministru Romanu Jakiču potekala hišna preiskava.

Žištova je namreč na dan hišne preiskave pred Jakičevo hišo, ki ga v aferi Stožice preiskujejo zaradi domnevne zlorabe položaja in prevar pri pogodbah v času, ko je bil še direktor Zavoda Tivoli, s fotoreporterjem prišla še preden so tja prišli kriminalisti.

Jakič je nato zaradi odtekanja informacij vložil kazensko ovadbo zoper neznanega storilca. Ta bi po njegovem mnenju lahko prihajal iz vrst policije, tožilstva ali sodišča, ob tem pa Jakič upa, da bodo storilca tudi našli, saj da je krog zelo majhen.

Deli novico: