ZELENA LUČ ZA REFERENDUME, SLAVILA SDS: Devet poslanskih sedežev si je razdelilo pet strank

Slovenija

Dan po evropskih volitvah in glasovanju na treh posvetovalnih referendumih bodo izidom nedeljskega glasovanja prišteli še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz Slovenije. Čez teden dni pa bodo izidom prišteli še glasove iz tujine.

Hvala za vaš glas! ???????? #prEUdarno

Posted by SDS - Slovenska demokratska stranka on Sunday, June 9, 2024

Na evropskih volitvah v Sloveniji je slavila SDS, ki je po delnih neuradnih izidih Državne volilne komisije (DVK) s 30,65 odstotka glasov osvojila štiri poslanske mandate. Gibanju Svoboda sta pripadla dva mandata (22,15 odstotka glasov), po enega pa so osvojili v Vesni (10,53 odstotka glasov), SD (7,72 odstotka glasov) in NSi (7,66 odstotka glasov). Gre za podatke, osvežene ob 4.50.

V Evropski parlament so bili z liste SDS izvoljeni Romana Tomc, Milan Zver, Branko Grims in Zala Tomašič, z liste Gibanja Svoboda pa Irena Joveva in Marjan Šarec. Z liste Vesne je bil v Evropski parlament izvoljen Vladimir Prebilič, z liste SD Matjaž Nemec, z liste NSi pa Matej Tonin.

"Danes je v Sloveniji prevladala pozitivna energija. Prepričan sem, da bo danes Slovenija pokazala Evropi, da je leva sredina premagala skrajno desnico." Dr. Robert Golob ob čakanju na rezultate volitev.

Posted by Gibanje Svoboda on Sunday, June 9, 2024

Evropskih volitev se je po preštetih 99,93 odstotka glasovnic udeležilo 41,34 odstotka volilnih upravičencev, kar je največ doslej.

Izidi volitev sicer še niso končni. Danes po 12. uri bodo namreč okrajne volilne komisije ugotavljale še izid glasovanja po pošti iz Slovenije.

Enako bodo storile tudi za rezultate na glasovanjih treh posvetovalnih referendumov. Slednjim so volivci prižgali zeleno luč. Za ureditev pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja se je izreklo 54,86 odstotka volivcev, za rabo konoplje v medicinske namene 66,64 odstotka volivcev, za osebno rabo 51,55 odstotka in za uvedbo preferenčnega glasu na državnozborskih volitvah 70,83 odstotka volivcev.

Na končne izide nedeljskih glasovanj bo sicer treba še počakati do 17. junija. Takrat bodo namreč prešteli še glasove iz tujine.

Postopek ugotavljanja končnega uradnega izida evropskih volitev in referendumskih glasovanj z objavo v uradnem listu mora biti sicer končan do 7. julija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  10 .06. 2024 ob  12: 47
Sloboda je bila poražena po celi črti. Zmagal je sam Šarec! Joveva je dobila mandat samo zato, ker je bila prva na listi, rad bi videl referenčne številke glede Joveve...? Najbrž biti 2% bwahahahaa...
Obala, Jesenice in Ljubljana so jih volili...narkiči kdo drug. Bwahaahhaahaha
zoran13 |  10 .06. 2024 ob  11: 37
Ne glede na vse skupaj, smo bili v Izoli glede na volilno udeležbo 36,07%, kar bi lahko vodilni nomanklaturi res lahko dalo misliti. Kolikor pa se gleda tudi volilno udeležbo v Sloveniji 41,35%, pa so kljub višjim % kot leta 2019, še vedno nizki. Vse skupaj pa ostaja problematično, dokler udeležba na volitvah ni vsaj 50%, kar bi moralo biti merilo uspešnosti, s tem pa tudi legitimnosti volitev. Ob tem pa se bo še razpredalo tudi o referendumskimi vprašanjih, še bolj pa o udeležbi ali glasovanju volilcev, kar seveda spet sproža veliko vprašanj. Kljub temu, da gre sicer za neobvezujoče referendume, bi se morali tega bolj zavedati in seveda tudi uporabljati, saj se denimo v Švici te oblike glasovanja volilcev zelo in pogostoma poslužujejo. S tem pa krnimo neposredno in najbolj demokratično odločanje državljanov oziroma volilcev. Glede samih kandidatov, pa je potrebno povedati, da nova Evropska poslanca tako Marjan Šarec kot tudi Irena Joveva izhajata iz nekdanje LMŠ...