ŽE POZNATE BISERE KRASA IN BRKINOV? Turistični vodniki ob mednarodnem dnevu vabijo na enajst brezplačnih vodenih ogledov

Goriška

V Društvu turističnih vodnikov Krasa in Brkinov pred letošnjim mednarodnim dnevom turističnih vodnikov izpostavljajo njihovo pomembno vlogo v turistični dejavnosti in pri okrevanju turizma. Kot so povedali na novinarski konferenci, bodo mednarodni dan zaznamovali z enajstimi tematsko in prostorsko raznolikimi brezplačnimi vodenji v živo.

Po njihovih navedbah bodo mednarodni dan turističnih vodnikov, ki ga obeležujemo 21. februarja, med drugim izkoristili tudi za informiranje javnosti o tem, kaj turistično vodenje je in s kakšnimi izzivi ter težavami se sooča.

V zadnjih letih, ki so minila v znamenju epidemije covida-19, je bil namreč turizem ena najbolj prizadetih gospodarskih dejavnosti, turistični vodniki kot najbolj izpostavljeni terenski turistični delavci pa so bili do pred kratkim ob odsotnosti dela predvsem na začetku koronske krize prepuščeni sami sebi. Marsikdo je ob pomanjkanju dela zaprl svojo dejavnost, so spomnili v društvu.

V novih razmerah pa je njihova naloga, kot so poudarili, ohranjanje zdravega jedra vodnikov, ki se še prepoznajo v dejavnosti. "Ob postopni normalizaciji razmer se nadejamo, da letos znova začnemo polno opravljati naše osnovno poslanstvo," so poudarili in dodali, da bo poleg internih izobraževanj težišče njihovega dela na pogostejših objavah za obiskovalce zanimivih vsebin na digitalnih platformah.

???????????????????????????????????????? ???????????? ????????????????????????????????̌???????????? ???????????????????????????????? ???????????????? S tiskovno konferenco na temo »???????????????????????????????????????? ???????????? ????????????????????????????????̌???????????? ???????????????????????????????? ????????...

Objavil/a Turistični vodniki Kras in Brkini dne Torek, 14. februar 2023

Promocijskim aktivnostim ob mednarodnem prazniku turističnih vodnikov se v društvu pridružujejo že peto leto zapored, v ta namen pa za obiskovalce pripravljajo enajst vodenj v živo, s čimer bodo 'simbolično odprli novo turistično sezono'. Odvijala se bodo od 18. februarja do 5. marca, ob vikendih pa načrtujejo izvedbo dveh tovrstnih dogodkov na dan - eno v dopoldanskem, drugo pa v popoldanskem terminu.

O vlogi in pomenu turističnih vodnikov so na novinarski konferenci med drugim spregovorili tudi predstavniki Območne razvojne agencije Krasa in Brkinov, Javnega zavoda Miren Kras, sežanske občine ter ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.

Kot je ocenila Špela Jovanovič Gaberšek iz direktorata za turizem, bo treba za nadaljnji razvoj turistične panoge nasloviti tudi nekatere strukturne izzive, med katerimi sta pomanjkanje kadrov v gostinstvu in turizmu ter usmeritev več vlaganj v infrastrukturo.

Direktor Območne razvojne agencije Krasa in Brkinov, ki skrbi za razvoj in promocijo turizma v štirih občinah, Aleš Vodičar pa je predstavil pozitivne številke pri turističnih kazalcih. Število prihodov turistov v občinah Komen, Sežana, Divača in Hrpelje - Kozina je bilo lani za 60 odstotkov višje kot leto pred tem in le še za 17 odstotkov nižje od rekordnega predkoronskega leta 2019.

"Zelo spodbudno je, da je število prenočitev že primerljivo rekordnemu letu 2019. Občina Komen se lahko že sedaj pohvali s skoraj 40 odstotkov več turistov kot leta 2019, rekordnemu letu pa se hitro približujejo tudi ostale," je dodal. Glede turističnih vodnikov pa je povedal, da je njihova letošnja ključna aktivnost usmerjena v organizacijo novega kroga usposabljanj, ki bo izveden v roku dveh mesecev.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija