ZAVEZA PRIMORSKIH ŽUPANOV: Emisije ogljikovega dioksida želijo zmanjšati za vsaj 40 odstotkov

Slovenija

Pet primorskih županov se je s podpisi zavezalo za uvajanje sprememb v občinah Ajdovščina, Idrija, Pivka, Nova Gorica in Koper, ki bodo vplivale pri doseganju energetskih in podnebnih ciljev EU. S tem so pristopili k evropskemu gibanju županov, ki želijo v svojih občinah zmanjšati emisije ogljikovega dioksida za vsaj 40 odstotkov.

Tadej Beočanin

Slavnostni podpis pristopnega obrazca h konvenciji županov so včeraj opravili župani novogoriške, koprske in ajdovske občine, Klemen Miklavič, Aleš Bržan in Tadej Beočanin, in tako so pristopili k evropskemu gibanju konvencije županov za podnebne spremembe in energijo.

Podpisniki so se zavezali, da bodo do leta 2030 zmanjšali emisije ogljikovega dioksida za vsaj 40 odstotkov in okrepili svojo odpornost na vpliv podnebnih sprememb. V Sloveniji je h konvenciji županov s cilji do leta 2020 pristopilo 36 občin, k pobudi s cilji do leta 2030 pa doslej dve občini.

Občina Pivka bo svojo zavezo po sedmih letih nadgradila, saj je h konvenciji pristopila leta 2014 znotraj projekta ALTERENERGY, kjer se je zavezala k 20-odstotnemu zmanjšanju emisij do leta 2020. Občina Idrija pa je h konvenciji pristopila leta 2015, po sprejetju še bolj ambicioznih ciljev EU pa je podprla podaljšanje zaveze tudi do leta 2030.

Slavnostni podpis so izvedli ob robu včerajšnjega strokovnega dogodka z naslovom Izvori in vplivi podnebnih sprememb ter prizadevanja lokalnih skupnosti za spopadanje z njimi, ki ga je pripravila agencija Golea (Goriška lokalna energetska agencija) v okviru evropskega projekta SECAP Interreg Slovenija-Italija.

Danes smo v okviru projekta SECAP (Interreg Slovenija-Italija) organizirali dogodek »Izvori in vplivi podnebnih sprememb...

Objavil/a GOLEA dne Sreda, 03. februar 2021

Glavni cilj projekta je pomagati lokalnim operaterjem izboljšati sposobnost energetskega načrtovanja z osredotočenjem na energetsko varčevanje, obnovljive vire, zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida in na omilitvene ukrepe, ki so povezani s podnebnimi spremembami. Z njimi želijo uvesti spremembe, s katerim bodo zagotovili hitre ukrepe za prilagajanje in skladnost med različnimi sektorji in ravnmi upravljanja.

Predvsem pa želijo razumeti vplive podnebnih sprememb in razviti ter uvesti politike, da bi zagotovili optimalno raven prilagajanja z razvojem regionalnih in lokalnih strategij, ki bi bile skladne z nacionalnimi.

Projekt SECAP se bo zaključil konec letošnjega septembra, vreden pa je skoraj tri milijone evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  04 .02. 2021 ob  13: 53
Kaj bodo odprli tovarno avtomobilov na vodik?