ZASADILI LOPATE: Začeli so z deli za priključitev na vodni vir Mrzlek (FOTO)

Goriška

Župan občine Kanal Miha Stegel in predstavnika izvajalcev so včeraj v Desklah z zasaditvijo lopat simbolično začeli dela na priključku na vodni vir Mrzlek. Slednjega so tamkajšnji krajani zahtevali od julija 2020, sredstva zanj so bila novembra 2021 zagotovljena tudi iz državnega proračuna. Rok za dokončanje del je konec letošnjega leta.

Pozivi, naj se voda za Deskle z okolico preneha zagotavljati iz vodarne Močila, ki vodo, reko Sočo, črpa iz rova hidroelektrarne Plave, so se v teh krajih okrepili po hudem industrijskem onesnaženju konec julija 2020.

Prebivalci so tedaj poleg prekinitve povezave industrijskega in civilnega vodovodnega sistema zahtevali tudi, da se te kraje poveže z vodnim virom Mrzlek, ki v Novi Gorici z okolico in Brdih napaja okoli 37.000 ljudi, v italijanski Gorici pa še 15.000.

Projekt povezave je nato začela prejšnja občinska uprava pod vodstvom županje Tine Gerbec, po posredovanju civilnodružbenih organizacij in parlamentarnih strank so za projekt 1,2 milijona evrov neposredno iz državnega proračuna namenili tudi poslanci DZ.

Gradbeno dovoljenje so na občini pridobili v začetku letošnjega leta, kot v tem trenutku kaže, bodo državnemu denarju morali na občini primakniti še okrog 300.000 evrov, je povedal Stegel.

"Gre za projekt, ki je izjemnega pomena za lokalne prebivalce, saj bodo pridobivali vodo iz varnejšega vodnega vira, ki ne bo šel preko industrijske cone Salonita Anhovo, tako da ne bo možnosti industrijskega onesnaženja voda," je med drugim dejal Stegel.

Nove cevi se bodo na obstoječi vodovod, preko katerega se iz Mrzleka oskrbujejo Goriška brda, priključile v Prilesju, kjer bo zgrajeno tudi novo črpališče. Tehnično najzahtevnejše bo prečenje reke Soče na mostu v Plavah in nato še prečenje državne ceste Nova Gorica-Tolmin. Novi vodovod se bo nato priključil na obstoječe črpališče - vrtino Ledinca. Do tja bodo položili 2,8 kilometra cevi.

V okviru projekta bo zgrajena še nova povezava med vodohranom Jurjevo in naseljem Deskle v dolžini 540 metrov. Kot je povedal direktor podjetja Proadria in vodja del Rudi Pogačar, bo vgrajena cev dovoljevala še enkrat toliko pretoka vode, kolikor ocenjujejo, da je potrebujejo v tem trenutku. Proadria bo vodovod gradila v partnerstvu s podjetjom Mensel.

Na lokacijo so že pripeljali nekaj gradbenih strojev, načrtujejo, da bodo z delom na terenu pričeli v prihodnjem tednu. Celoten projekt so razdelili na tri odseke, na katerih bodo delali istočasno, je še povedal Pogačar.

Blizu končanja del je tudi nov vodovod med vodarno Močila in Anhovim, s katerim bodo zaobšli industrijsko cono. Manjka jim le še nekaj zadnjih metrov do vodarne, kot je povedal Stegel, so morali zaradi odkritja nevrisanih vodovodnih cevi tik pred vodarno spremeniti traso priklopa in tako na novo pridobiti nekaj soglasij lastnikov zemljišč. Pričakuje, da bo tudi tu do končanja prišlo še v tem letu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija