ZARADI MOČNEGA VETRA PRIPRTO KOPRSKO PRISTANIŠČE: Z ladjami komunicirajo, jih usmerjajo in opozarjajo (VIDEO)

Koper

S težavami zaradi vremena so se danes soočali tudi na Primorskem, med drugim je bilo priprto koprsko tovorno pristanišče. Podrobnosti ima Neja Jerebičnik.

Na Primorskem že tretji dan piha močna burja, danes je bila na več koncih zaprta tudi primorska avtocesta, nastali so dolgo zastoji, na nekaterih regionalnih cestah pa je bil za določena vozila prepovedan promet. Na Arsu so danes zaostrili vremensko opozorilo za burjo na Primorskem, saj bo na določenih mestih lahko presegla hitrost 140 kilometrov na uro. Veter pa je povzročil tudi nekaj nevšečnosti na morju.

Nekaj pred 8. uro zjutraj so priprli koprsko pristanišče, saj je bila varnost plovbe pod vprašajem. "Koprsko tovorno pristanišče pripiramo, ko hitrost vetra preseže 17 metrov na sekundo (35 vozlov) oziroma okoli 60 kilometrov na uro," je povedal Vladimir Vladović, pristaniški kapitan.

To je bilo prvo letošnje priprtje pristanišča zaradi vetra. V kakšnih primerih pa ga povsem zaprejo? "Pristanišča ne zapiramo, ga samo pripiramo. Pristanišče bi bilo lahko zaprto samo v izrednih razmerah, recimo v primeru vojne," je pojasnil Vladović.

V primeru hudega vetra komunicirajo z ladjami, jih usmerjajo in opozarjajo. Vsako vplutje in izplutje ladij pa obravnavajo posamično. "Danes zjutraj smo imeli primer takšne ladje za prevoz avtomobilov, ki smo jo obvestili, da je pristanišče pristanišče priprto in naj ladja sidri. Poveljnik se je z namenom, da bi preprečil bilo kakršno oranje sidra na sidrišču, odločil, da bo še naprej plovil. Tako da zdaj dela velike kroge v našem teritornem morju," je dejal Vladović.

Če je veter res močan se lahko zgodi tudi, da sidro ladje, ki ni dobro zasidrana, začne orati. Tedaj jo lahko odnese v drugi ladjo ali v obalo. Če pa se to zgodi v pristanišču, lahko pride do hude nevarnosti. "Namreč lahko popokajo vrvi. Posledično ladjo, odvisno od smeri vetra, lahko odnese v drugo ladjo ali pomol. Takšen primer smo pred nekaj leti že imeli in sicer v tretjem bazenu," je zaključil pristaniški kapitan.

Pozno popoldne je bila zaradi močne burje avtocesta med priključkom Kastelec in Kozina proti Ljubljani še vedno zaprta, prav tako je bil zaprt tudi uvoz Kastelec proti Ljubljani. Obvoz je potekal po regionalni cesti.

Kako burja pri 140 kilometrih na uro izgleda v živo pa lahko vidite v videu.

Zaradi burje na Primorskem je možnost snežnih nanosov. Zjutraj je zaradi vetra prihajalo do okvar električnega omrežja, brze elektrike je ostalo 1200 odjemalcev in 50 tranformatorskih postaj na Goriške, Kanalskem in Postojnskem ter v Ilirski Bistrici in v Dekanih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija