ZAPIS UP FAKULTETE ZA VEDE O ZDRAVJU: 15. novembra obeležujemo svetovni dan kronične obstruktivne pljučne bolezni

Koper

Fizioterapija je pomemben del celostnega pristopa k obvladovanju simptomov in izboljšanju kakovosti življenja bolnikov s kronično obstruktivno pljučno boleznijo (KOPB).

Svetovni dan KOPB, ki ga obeležujemo 15. novembra, je namenjen ozaveščanju javnosti o dejavnikih tveganja za razvoj bolezni, simptomih in znakih bolezni ter možnostih zdravljenja. S pravilnim razumevanjem bolezni lahko namreč posamezniki sprejmejo preventivne ukrepe in zgodaj poiščejo strokovno pomoč. Svetovni dan KOPB poudarja tudi pomen podpore bolnikom ter jih spodbuja k zdravemu življenjskemu slogu, ki lahko izboljša kakovost življenja posameznikov s KOPB.

KOPB je sistemsko obolenje, za katerega je značilna neozdravljiva, kronična, napredujoča zapora dihalnih poti, ki se kaže s težko sapo in dušenjem ob naporu, slabo telesno zmogljivostjo, kašljem, kroničnim izkašljevanjem sluzi, tiščanjem v prsnem košu, sprva ob naporu, v napredovani obliki bolezni pa tudi v mirovanju. Najpogosteje se razvije kot posledica kajenja, vendar so tudi drugi dejavniki, kot so okoljsko onesnaženje, izpostavljenost prahu in kemikalijam, staranje ter genetska predispozicija, povezani z večjo pogostostjo bolezni.

Posamezniki s KOPB-jem imajo pogosto pridružene bolezni, kot so srčno-žilne bolezni, pljučni rak, pljučna hipertenzija, osteoporoza, slabokrvnost, depresija in motnje dihanja v spanju. To vodi v manjšo telesno dejavnost posameznikov s KOPB, kar še poslabša simptome in znake bolezni, zaradi česar se bolniki znajdejo v začaranem krogu, ki ga je težko prekiniti. Zato je ciljna rehabilitacija za osebe s KOPB ključna.

Fizioterapija je pomemben del celostnega pristopa k obvladovanju simptomov in izboljšanju kakovosti življenja bolnikov s KOPB. S prilagojenimi vajami in strokovno podporo fizioterapevtov se bolniki s KOPB lahko spopadajo z izzivi bolezni in ohranjajo kakovostno življenje. S poudarkom na zgodnjem odkrivanju in integriranem pristopu k zdravljenju se lahko izboljša izid bolezni in spodbudi samozavest bolnikov pri soočanju s KOPB.

Velik poudarek pri fizioterapevtski obravnavi oseb s KOPB je namenjen izboljšanju dihalne funkcije. To med drugim vključuje izvajanje dihalnih vaj za krepitev dihalnih mišic in povečevanje predihanosti pljuč. Posebne fizioterapevtske tehnike pomagajo pri lažjem izkašljevanju sluzi in s tem zmanjšujejo tveganje za pljučne okužbe, kar je ključno za ohranjanje zdravja dihal. S prilagojenimi vajami fizioterapevti pomagajo bolnikom povečati telesno zmogljivost. Redna telesna dejavnost pod nadzorom strokovnjaka namreč pozitivno vpliva na splošno kondicijo in počutje. Skupaj s pacientom fizioterapevt razvija individualiziran program, ki ustreza njegovim specifičnim potrebam in ciljem. Redna fizioterapevtska obravnava pripomore k zmanjšanju simptomov, kot so težko dihanje, utrujenost in omejena telesna zmogljivost, kar bistveno izboljša kakovost življenja bolnikov. Fizioterapevtski posegi lahko pomagajo preprečevati in obvladovati morebitne zaplete, povezane z omejenim dihanjem in zmanjšano telesno zmogljivostjo. Z učenjem samostojnih vaj in strategij obvladovanja simptomov fizioterapevtska oskrba spodbuja pacientovo neodvisnost in aktivno vključevanje v vsakdanje življenje.

Čeprav je KOPB kronična in neozdravljiva bolezen, lahko s poudarkom na zgodnjem odkrivanju in integriranem pristopu k zdravljenju izboljšamo izid bolezni in kakovost življenja bolnikov. Zato ta dan ne le poudarja izzive, s katerimi se soočajo posamezniki s KOPB, temveč tudi spodbuja skupnost k enotnemu delovanju za boljše razumevanje, preprečevanje in zdravljenje bolezni.

asist. dr. Nastja Podrekar Loredan, mag. kin. (UP FVZ)