ŽALOSTEN ZAKLJUČEK REŠEVALNE AKCIJE BREZ PRIMERE: Belega kita so morali uspavati (FOTO)

Svet

Belega kita oziroma kita belugo, ki je prejšnji teden zataval v reko Seno in tam obtičal, so med današnjim poskusom reševanja morali uspavati. V reševalni akciji so kita sicer hoteli prepeljati v bazen z morsko vodo v francoskem pristanišču Ouistreham, kjer bi žival nekaj dni še opazovali in zdravili, preden bi jo izpustili na odprto morje.

"Kljub reševalni akciji brez primere moramo z žalostjo sporočiti, da je kit poginil," so na Twitterju sporočile oblasti normandijske regije Calvados. Dodali so, da so morali kita med prevozom uspavati, da bi tako po oceni strokovnjakov preprečili njegovo nadaljnje trpljenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Beluga oziroma beli kit, ki običajno živi v arktičnih vodah, je prejšnji teden zaplaval v reko Seno in dosegel zapornico približno 70 kilometrov od Pariza. V današnji reševalni akciji so kita hoteli prepeljati v bazen z morsko vodo v pristanišču Ouistreham v Rokavskem prelivu, kjer bi žival nekaj dni še opazovali in zdravili, preden bi jo izpustili na odprto morje.

Vendar pa je Isabelle Brasseur iz parka morskih živali Marineland v južni Franciji že v torek opozorila, da operacija vrnitve kita v morje ni brez tveganj, saj je kit že oslabljen in pod stresom. Štiri metre dolg in 800-kilogramov težak samec namreč po tem, ko je obtičal pred zapornico, ni hotel jesti, bil pa je tudi ranjen.

"Med potjo so veterinarji opazili poslabšanje njegovega zdravja, zlasti dihanja," je v videoposnetku, objavljenem na družbenih omrežjih, povedala veterinarka lokalnih reševalnih služb Florence Ollivet-Courtois. Po njenih besedah žival ni dobila dovolj zraka in je vidno trpela, navaja AFP.

To je bil že drugi kit, ki je letos zataval v francosko reko, potem ko je pred približno dvema mesecema v Seno zataval kit ubijalec, bolj znan kot orka. Tudi ta je, kljub poskusom pristojnih organov, da bi ga usmerili nazaj proti oceanu, poginil.

Beli kit se je sicer v Franciji prvič zašel leta 1948, ko ga je iz ustja reke Loare potegnila ribiška mreža.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija