ZAKLJUČUJE SE TRETJA EDICIJA MANIFESTA SPEKULA: Vabljeni tudi na virtualni sprehod po razstavi

Koper

Tretja edicija manifesta SPEKULA 2021, ki je bil organiziran v okviru novega univerzitetnega študijskega programa Vizualne umetnosti in oblikovanje Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem (UP PEF) in v sodelovanju z obalnimi kulturno-umetniškimi institucijami, je od septembra potekal tako v Izoli kot v Kopru. Zajemal je videnje sodobnih trendov kulturno umetnostnih pojavov in umestitev umetniških del v odnosu z naravo in njeno skrb-ohranitev.

Manifest, ki se bo zaključil 19. novembra v Galeriji Meduza v Kopru z zaprtjem razstave Diapazon pogleda / Visualizzazione in estensione avtoric z UP PEF Ede Birse, Nine Mršnik in Lare J. Marconi, so spremljali številni dogodki, kot so predstavitve avtorjev, okrogle mize in predstavitve profesionalcev in strokovnjakov, ki se dotikajo vizualne umetnosti in širše.

V septembru se je pričel z odprtjem razstave "POLLEN SURFACES - Art as thoughts on nature, PRAŠNE POVRŠINE - umetnost kot misel o naravi" priznanih slovenskih umetnikov, to so Miha Štrukelj, Uršula Berlot, Maja Smrekar in Peter Purg, na kateri je kustos in umetniški vodja študijskega programa z UP PEF dr. Tilen Žbona izrazil zadovoljstvo, da lahko na Obali gostimo avtorje izredne kakovosti. Dodal je: "Naslov razstave se prevede v fenomen umetniškega modusa in širše izraženega konsenza po želji kakovostnejšega in uravnovešenega ravnanja z naravo in posredno z novim doživljanjem na novo grajenih vrednot podobe. Podoba, ki jo lahko zaznamo v sodobnem umetniškem izražanju goji tako družbene vrednote kot samo rast posameznikov. Umetnikovi pogledi na ta način v zadnjih časih, poleg specifičnih epohalnih sprememb vrednot in posameznikove identitete, ob gojenju odgovornejšega ravnanja z naravo zrcalijo razmisleke in pretvorbe lastnih idej znotraj umetniških kodov, ti pa vodijo h di seminaciji odgovornejšega ravnanja do družbenih, socioloških in naravovarstvenih vrednot."

Vabljeni na virtualni sprehod po razstavi.

Manifest je v okviru pogovorov z umetniki (Artist talk) gostil tudi slikarja Ganija LLalloshija in Teo Bičič, ki sta z mag. Vidom Lenardom (UP PEF) spregovorila o umetnosti.

Druga gosta sta bila Borut Jerman in Robertina Šebjanič, ki pa sta predstavila znanost kot umetnost in umetniške produkcije.

8. oktobra je manifest v okviru dogodka Gibljiva slika gostil Radovana Čoka, snemalca in fotografa, ki je predstavil igrani film Piran/Pirano. Čok je je eden temeljnih direktorjev fotografije jugoslovanske in slovenske kinematografije, za sabo ima petdeset let izkušenj znotraj delovanja s fotografijo in filmom. Svoje strokovno  znanje in občutljivost do zajemanja kadra in grajenja podob venomer izkazuje skozi temeljna dela, ki opredeljujejo tako filmsko kulturo kot kulturno dediščino. V svoji karieri je izvedel 25 celovečernih in TV filmov, 30 dokumentarnih, 71 igranih filmov in več kot 80 industrijskih ter dokumentarnih spotov, med drugimi tudi Krizno obdobje, Kratka himna domovini, Barabe!, Irena, Trst na meji, Kras 88, Desperado tonic, Poljub smrti, Prehod, Čefurji raus! itd.