ZAKAJ SO ZDRAVNIŠKA OBLAČILA BODISI MODRA ALI ZELENA? Genialen razlog, ki lahko reši življenja (VIDEO)

Trendi

Zdravniki, medicinske sestre in drugo zdravstveno osebje so nekoč nosili bele halje – toda to se je spremenilo, ko je ena oseba v začetku 20. stoletja sprejela prelomno odločitev.

Večina se verjetno nikoli ni vprašala, zakaj so zdravniška oblačila modra ali zelena. To je značilnost, ki se jo razumljivo prezre, ko se hiti na urgenco. Toda TikToker trdi, da ti barvi nista naključje, saj za medicinsko osebje na prvi bojni liniji predstavljata pomemben faktor.  Ameriški študent urologije, Hunter Norton, je na TikToku šaljivo dejal, da so vrtnice lahko rdeče, kirurške halje pa ne. Ob objavi zabavnega video posnetka je pojasnil: "Če pride rdeča kri na rdeče oblačilo, mislite, da bi jo lahko dobro videli? Poleg tega kri na svetlo modri ali zeleni barvi dejansko ne izgleda kot kri in posledično ni tako strašljiva"

@norton_fam Roses are red, surgical gowns/drapes are not #medicalstudent #medicaltiktok #medicalhumor #doctorsoftiktok #nursesoftiktok #fyp ♬ TEXAS HOLD 'EM - Beyoncé

Po poročilu revije Today's Surgical Nurse iz leta 1998 je ta praksa običaj v bolnišnicah od začetka 20. stoletja, ko je en kirurg prešel iz belih na zelena oblačila. Zdravstveni delavci so sprva izbrali belo in sicer kot simbol sterilnosti ter čistosti, vendar Scienceline navaja, da zelena dejansko deluje bolje, saj je popoln kontrast rdeči in omogoča, da kri takoj izstopa. Rdeča oblačila so prav tako neprimerna, saj močna osredotočenost na rdeče barve na belih površinah rezultira v močnem odsevu, ki povzroči zamegljen pogled in pojav črnih madežev.

Mnogi uporabniki TikToka so prej verjeli, da je bila zelena izbrana iz povsem drugačnih razlogov. Ena oseba je zapisala: "Mislim, da zelena in modra barva pozitivno vplivata na psiho pacientov. Delujeta pomirjujoče, pacienti pa so posledično bolj umirjeni, kar lahko vpliva na rezultat." Študent urologije je na to odgovoril: "Tudi to!" Kljub temu pa so drugi uporabniki TikToka, ki prav tako delajo v medicinski stroki, povedali, da so njihove bolnišnice izbrale drugačne barve oblačil. "Oblačila v Avstraliji so vendarle rdeča," je zapisala ena oseba, medtem ko je druga dodala: "Na Filipinih nosijo uniforme s kamuflažnim potiskom v oranžni barvi."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija