ZA ZABODENO MEDICINSKO SESTRO IZ ZD PIRAN 50 TISOČAKOV: Premalo poskrbljeno za varnost

Kronika

Zdravstveni dom Piran in Zavarovalnica AS bosta morala medicinski sestri Jelki Jerančič, ki jo je februarja lani v piranskem zdravstvenem domu z nožem večkrat zabodel neprišteven moški, plačati 50.000 evrov odškodnine, poročajo Primorske novice. Sodišče je razsodilo, da bi morali v zdravstvenem domu bolje poskrbeti za varnost zaposlenih.

Februarja lani je neprištevni Koprčan v piranskem zdravstvenem domu 22-krat zabodel medicinsko sestro. V piranskem zdravstvenem domu je takrat iskal eno od zdravnic. Ko je vstopil v njeno ordinacijo, je bila tam medicinska sestra Jerančičeva, ki jo je napadel. Večkrat jo je zabodel v obraz in roke.

Zaradi napada ima medicinska sestra danes le še pet odstotkov vida na enem očesu ter zmanjšano gibanje ene roke. Ker je izgubila globinski vid, ne more več opravljati svojega dela. Napad ji je pustil tudi hude psihične posledice.

Sodišče: ZD Piran bi moral poskrbeti za varnost zaposlenih že po zakonu o zdravju pri delu

Jerančičeva je preko odvetnika Francija Matoza vložila tožbo zoper zdravstveni dom, ker naj zaposlenim ne bi zagotovil varnega delovnega okolja in naj ne bi sprejel ustreznih varnostnih mehanizmov. Prepričana je bila namreč, da do napada ne bi prišlo, če bi bila v ordinaciji z njo še druga medicinska sestra.

Kot danes poročajo Primorske novice, je Delovno sodišče v Kopru pritrdilo tožnici. Po mnenju odvetnika Matoza je sodišče prepoznalo, da so medicinske sestre in ostalo zdravstveno osebje na svojih delovnih mestih izpostavljeni povečani nevarnosti. Če bo sodba postala pravnomočna, bodo morale po njegovi oceni zdravstvene ustanove več vložiti v varnost svojih zaposlenih.

Sodnica je po poročanju časnika ugotovila, da dejavnost zdravstvenega doma sama po sebi sicer ni nevarna, a hkrati razsodila, da bi moral piranski zdravstveni dom za varnost zaposlenih poskrbeti že po zakonu o varnosti in zdravju pri delu. Po njenem mnenju bi morali odgovorni oceniti tveganje, identificirati nevarnosti in delavce, ki so jim izpostavljeni, ter nato ukrepati.

Medicinska sestra je bila že prej žrtev nasilnega pacienta

Vodstvo piranskega zdravstvenega doma pa delovnega mesta medicinske sestre ni ocenilo kot nevarnega in se je zadovoljilo le z vrati, ki se iz čakalnice niso mogla odpreti. Glede na to, da so v ambulanti pred leti že sprejeli psihično neuravnovešene bolnike, da je bila tožnica že prej žrtev nasilnega bolnika, da so se bolniki pred ambulanto v zadnjih desetih letih približno desetkrat stepli in da je v ambulanti od treh medicinskih sester ostala le ena, je po mnenju sodišča vodstvo piranskega zdravstvenega doma podcenilo tveganje za nasilje.

Bistveno za takšno odločitev sodišča je bilo mnenje izvedenca, ki je ocenil, da bi morali v zdravstvenem domu preprečil dostop v nadstropje vsem, ki tam niso imeli kaj početi. To bi lahko storili z vrati na vhodu v nadstropje, domofonom, kamero... Vsak od teh načinov bi bil po njegovi oceni primernejši od kljuke "na bunko" na vratih ordinacije.

"Fizični napad bolnika ni običajno tveganje, ki bi ga tožnica morala sprejeti," je v sodbi zapisala sodnica Martina Andrejašič Zazula in dodala, da od popolne nezavarovanosti zaposlenih do popolne varnosti obstaja dovolj široka paleta ukrepov.

Tožnici je sodišče dosodilo 50.000 evrov odškodnine, ki jo morata solidarno plačati Zdravstveni dom Piran in Zavarovalnica Adriatic Slovenica. Zdravstveni dom ji mora plačati še 103 evre stroškov zdravljenja ter 7781 evrov sodnih in odvetniških stroškovSodba še ni pravnomočna. Odvetnik piranskega zdravstvenega doma Peter Butinar za Primorske novice ni izključil možnosti pritožbe na višje delovno in socialno sodišče.

Deli novico:

Jelka |  16 .12. 2017 ob  13: 23
Pa še to,ko me boste naslednjič videli" zelo hitro hodit" po izoli me ustavite,da vam od blizu pokažem moj "lepi obraz" ,kot pravite brez brazgotin. Mogoče boste malo boljše videli.
Jelka |  16 .12. 2017 ob  10: 51
Naj povem,da ne hodim samo po Izoli,ampak grem tudi peš do Kopra,po Parencani...Moje kolo pa stoji že 2 leti na terasi,tako ,da res ne vem kje ste me videli kolesarit.Kar objavite sliko.Vsem želim veliko zdravja in verjamite,da ne lažem.Lep dan
res je |  13 .12. 2017 ob  09: 18
Pa kaj vam je.....Jelka je bila na komisijah, ima tudi zdravstvene izvide, tam vse piše in sodišče jih je upoštevalo. Ne more lagat
murje |  11 .12. 2017 ob  19: 43
Veliko preveliko poškodb medicinskega osebja je že bilo, da bi vse skupaj lahko pometli pod preprogo. Pacienti, ki jih pripeljejo v deliriju, lahko povzročijo veliko škode, tako materialne kot nematerialne in poškodbe na osebah, ki imajo pogostoma posledično težke invalidnosti. Poškodbe zobovja, čeljusti, zlom rok, zvini ter udarci v glavo, druge dele telesa in to samo zato, da bi nekomu rešili življenje. Spominjam se medicinske sestre v UKC, ki jo je pacient zaradi delirija, z glavo tako močno zaletel vanjo, da je s hrbtom priletela v stekleno omaro s težkimi urezninami in poškodbami. V Izoli so bile tudi poškodbe administrativnega osebja, ker so bili računalniki v pritličju preblizu skupaj in je prišlo do preboja statične elektrike in sta dve administratorski odnesli z težkimi opeklinami in okvaro zdravja. Teh in takšnih primerov je še veliko, takšni odškodninski zahtevki zaposlenih so zahtevni, težki, dolgotrajni in še posebej zapleteni, ker ima tudi vsaka bolnišnica svojega advokata, ki ponavadi skrbi za takšne primere. Namesto, da bi skrbeli za medicinsko osebje, pa so jim ob skromnih plačah zaradi določb ZUJFa, še dodatno znižali zneske, ki se namenjajo za pokojninske načrte, da bi imeli višje že tako skromne pokojnine.
mitja iz šmarij |  11 .12. 2017 ob  15: 54
-4
Tele doma imam0 prasica ki ga 22 ne zabodemo pa je gotof takoj. Ne me basat, da jo je moški 22 krat zabodel bi izkrvavela.
@Laže |  11 .12. 2017 ob  15: 51
OK, ti jo vidiš na kolesu. Misliš da se kolo ne more vozit ob enem očesu? Kako veš, da nima poškodovanega enega očesa? Če te je nekdo zabodel v oko in vidiš skoraj samo še na drugo oko, je to zelo velika izguba. Ko se rodimo, sta nam dani dve očesi. Saj zmoremo marsikaj tudi samo z enim očesom. A to nikoli ni več isto kot z obema očesoma. Zakaj te toliko moti, če so ji tudi zdravniki ugotovili, da na eno oko po tem napadu skoraj več ne vidi?
premalo je dobila |  11 .12. 2017 ob  15: 29
odškodnine mislim
Laže |  11 .12. 2017 ob  15: 03
-2
Nihče je ne sovraži, ampak naj ne laže, da ne vidi in naj ne podkupuje dohtarje za izgubo vide. Naslednjič jo bom slikal na kolesu. A če povem resnico jo sovražim?
@Laže |  11 .12. 2017 ob  14: 43
Kaj ti je? Zakaj jo sovražiš?
Laže |  11 .12. 2017 ob  13: 03
-1
Ljudje ne verjet, ženska se vozi s kolesom po Izoli in Luciji, če bi imela le 5% vid se ne bi mogla furat z biciklom!!! Ne ji verjet ne njej ne Matosu.
Še dobro |  11 .12. 2017 ob  12: 15
da na sodiščih ne sodijo umsko nedonošeni spletni komentatorji. Veliko zdravja želim medicinski sestri in da nikoli več ne bi videla Pirana in tamkajšnjih psihopatov in narkomanov, ki dnevno dežurajo ob in v zdravstvenem domu.
Laže |  11 .12. 2017 ob  11: 25
Če bi bila 22 krat zabodena po obrazu bi bila mrtva! Laže. Ženska se vozi s kolesom in zelo hitro hodi po cesti, vidi se jo po Izoli! Če bi izgubils vid, ne bi mogla s kolesom se vozit. Lep obraz ima in cel brez vbodov. Lažnivka, a novinarji ste slepi?