ZA POŽARE V ITALIJI SO ODGOVORNI POŽIGALCI: Ognjeni zublji so letos uničili za 140.000 nogometnih igrišč površin (FOTO, VIDEO)

Svet

Italijanski okoljski minister Roberto Cingolani je za številne obsežne požare v državi okrivil požigalce. Po njegovem prepričanju so vremenski pogoji zelo ugodni za take kazniva dejanja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V državi ob novem vročinskem valu še naprej divjajo požari, nacionalni park na jugu Italije pa je znova zaprosil za pomoč.

"70 odstotkov požarov je zaradi požigalcev ali pa vsaj zaradi malomarnosti," je dejal minister v ponedeljek v intervjuju za Rai 1. V državi imajo problem tudi s tem, da se z gozdovi ne upravlja primerno in so zelo zaraščeni, je dodal.

Italija se trenutno sooča z novim vročinskim valom. Že tako pa je zemlja precej suha, to velja tudi za rastje, vetrovi pa so močni in topli. "Požigalci na žalost dobro vedo, kako se podtakne požar. Glavni problem je v tem, da so ljudje zelo necivilizirani," je povedal minister.

Požari pustošijo zlasti na jugu države, kjer je na pomoč nacionalnemu parku Aspromonte priskočilo le eno letalo za gašenje. Vodja parka Leo Autelitano je pozno v ponedeljek pozval k nujni dodatni pomoči. Glede na satelitske posnetke znotraj parka gori več požarov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Požari divjajo tudi drugod po državi, temperature pa so ponekod dosegle do 45 stopinj Celzija. Civilna zaščita je za Sardinijo in Sicilijo danes že izdala opozorilo pred nevarnostjo novih požarov.

Po podatkih evropskega informacijskega sistema za gozdne požare je v Italiji od začetka leta pogorelo 102.933 hektarjev površin, kar je toliko kot 140.000 nogometnih igrišč. To je štirikrat več od letnega povprečja zadnjih nekaj let.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija