ZA NAMI NEMIRNA NOČ: Do sredine dneva še velja opozorilo

Kronika

Močnejši nalivi so čez noč povzročili kar nekaj preglavic, padavinska voda je zalivala objekte in na ceste nanosila blato, poroča uprava za zaščito in reševanje. Ponoči so narasle reke po vsej državi. Danes do sredine dneva bodo po Sloveniji še nastajali krajevno močni nalivi. Ob tem je možen porast hudourniških vodotokov, opozarja Arso.

Prevladuje velika vodnatost vodotokov, le v osrednji in jugovzhodni Sloveniji je vodnatost srednja. Razlivajo se reke na Vipavskem, Drava v zgornjem in srednjem toku in Mura znotraj poplavnih nasipov. Posamezne manjše reke, ki so ponoči hitro narasle, bodo v naslednjih urah začele upadati. Večje reke bodo danes še naraščale, večina rek bo imela veliko vodnatost, opozarja Agencija RS za okolje (Arso).

Reke na Vipavskem, Drava in Mura se bodo še razlivale. Dopoldne bodo še možna razlivanja hudourniških vodotokov in zastajanje padavinske vode zlasti v južnem delu države. V sredo in četrtek bodo reke ohranjale velike pretoke, prehodno lahko večkrat upadejo in narastejo. Drava in Mura bosta še naraščali in se razlivali.

Po besedah dežurnega meteorologa Braneta Gregorčiča smo trenutno še vedno v fazi nestanovitnega vremena, ki se bo nadaljevala še do vključno četrtka. Krajevne padavine pričakujejo še v sredo in v četrtek, od petka naprej pa se bo pa vreme ustalilo in postopno bo tudi iz dneva v dan topleje. V sredo in četrtek sicer pričakujejo manjše količine padavin.

"V minulih 24 urah je največ padavin padlo predvsem na območju Krasa in Vipavske doline, kjer so količine presegle 100 litrov na kvadratni meter, drugod pa je večinoma padlo od 30 do 80 litrov na kvadratni meter padavin," je pojasnil Gregorčič. Dodal je, da padavine počasi slabijo in pričakujejo, da bo dež ponehal do popoldneva.

Po podatkih Arsa je na postaji Godnje na Krasu okoli 7. ure v pol ure padlo 22,5 litrov na kvadratni meter padavin.

Danes bo sprva oblačno s pogostimi padavinami, predvsem na Primorskem tudi nevihtami. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja. Popoldne bo dež oslabel in marsikje prehodno ponehal. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 20, na Primorskem okoli 24 stopinj Celzija.

V sredo bo pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, ki bodo pogostejše zjutraj in dopoldne. Ponekod bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14, na Primorskem do 17, najvišje dnevne od 14 do 19, na Primorskem okoli 23 stopinj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija