ZA KVALITETO VAŠIH ZOB VAM NI TREBA DALEČ: Hrvoje Manola vam bo podaril popoln naravni nasmeh

Istra

Imeli smo priložnost govoriti z enim najboljših hrvaških strokovnjakov na področju estetske zobne protetike – Hrvojem Manolo.

Hrvojeva zgodba o lepem nasmehu se je pričela leta 1991, ko je pridobil diplomo zobotehnika na medicinski šoli v Reki. Kasneje je svoje delovne izkušnje pridobival v različnih reških zobotehničnih laboratorijih, leta 1995 pa je odprl zasebno prakso.

Po zagonu lastnega dentalnega laboratorija je Hrvoje Manola nadaljeval z izpopolnjevanjem svojih znanj in spretnosti na master tečajih največjih svetovnih mojstrov, kot so Claude Sieber, Gerald Ubassy, Shigeo Kataoka in mnogih drugih. Več kot 25 let kasneje, ko ima za seboj na tisoče popolnih nasmehov, se Hrvoje Manola z enakim poletom in strastjo, kot pravi sam, vsakodnevno še naprej uči svoje obrti.

Poleg impresivnih izkušenj, ki jih ima za seboj, je Hrvoje Manola tudi certificirani demonstrator nemškega podjetja VITA Zahnfabrik, enega od pionirjev na področju zobotehničnih materialov in vodilnih svetovnih proizvajalcev. Pred petimi leti je odprl Manola Aesthetics dentalno ordinacijo, kjer z dr. Ano Frković ustvarja popolne naravne nasmehe.

Ste eden vodilnih hrvaških strokovnjakov na področju estetske fiksne protetike in vsak zob izdelate sami od začetka do konca. Kako ste se odločili za izdelovanje unikatnih nasmehov, po katerih ste poznani na Hrvaškem, pa tudi širše?

Hvala za kompliment, to je lepo slišati. Veste, obožujem svoj posel in ne maram gledati nezadovoljnega pacienta. Od zmeraj sem želel biti poseben, delati nekaj drugačnega. Zato sem se prvenstveno odločil posvetiti kvaliteti namesto kvantiteti in si vzeti čas, ki je potreben, da lahko naredim nekaj popolnega, nekaj po čemur bomo prepoznavni. Vsak obraz je poseben, vsaka usta, oblika čeljusti, barva polti, osebnost in verjamem, da si vsakdo zasluži unikat.

Manola Aesthetics svoje luske izdeluje na poseben način. Nam lahko na kratko opišete proces izdelave?

To so Feldspadske luske na ognjeno odpornih krnih, ki jih je zelo težko izdelati. Izdelava zahteva veliko časa, veliko znanja in izkušenj. Ne smete narediti napake, korekcija enostavno ne obstaja, rezultat je dober ali pa ga ni. V primeru, da luska ni dobra, jo zavržemo in cel proces se prične od začetka.

Vrhunski mora biti tudi doktor, ki jih cementira in nastavlja. Te luske so izjemno tanke, med 0,1–0,5 mm. Filigransko delo, ki zahteva veliko potrpljenja in koncentracije, a je rezultat nagrada. Popolno naravni zob je nekaj najlepšega, kar si lahko zamislite.

Koliko časa je potrebnega za izdelavo ene unikatne luske in koliko časa za izdelavo celotnega nasmeha?

Ta posel jemljem kot umetnost in vse je odvisno od mojega navdiha. Ko pripravim model in pričnem z izdelavo, se počutim kot slikar pred popolnoma belim platnom. Zmeraj čakam, da me "ujame" trenutek navdiha in šele takrat pričnem z izdelavo. Vsak dan je drugačen, ideje in navdihi včasih prihajajo počasi, včasih hitreje. Vzamem si čas, da je vsak zob takšen, kot mora biti, zato je težko odgovoriti, koliko časa natančno potrebujem.

Kdo je primeren kandidat za vgradnjo lusk?

Primernih kandidatov ni in vsi so primerni kandidati! Kar se tiče estetike, je vsakdo, ki si želi lepši nasmeh, primeren kandidat. Če govorimo o terapiji, odločitev običajno prepustim svoji doktorici Ani Frković, ki najboljše ve, katera terapija je za pacienta najbolj optimalna. To pa je v veliki meri odvisno od stanja ustne votline vsakega posameznika.

Katere dentalne težave se najpogosteje rešujejo z luskami?

Z luskami se najpogosteje rešuje težave, kot je razmik med zobmi, korekcija barve zoba, različna dolžina zob, neustrezen položaj, ko so na primer zobje zarotirani. Prav tako lahko pomagamo pri zaščiti zoba in sklenine pri ljudeh, ki trpijo zaradi zobne preobčutljivosti. Luske so lahko rešitev za mnoge težave, z njimi pa je mogoče doseči tudi popoln nasmeh.

Kako dolgo traja proces vgradnje lusk?

Odvisno od dentalnega zdravja pacienta in stanja v ustni votlini. Pregled in oceno stanja opravi doktorica Ana Frković, ki določi potrebne posamezne terapije. Šele po terapiji pričnemo z vgradnjo lusk. Z ozirom na stanje pacienta lahko proces traja od dva tedna do šest mesecev.

Kakšna je danes razlika med modernimi materiali za izdelavo umetnih zob?

Danes se zaradi hitrosti izdelave in seveda zaradi hitrega zaslužka izdelujejo, vsaj jaz jih tako imenujem, "zobje iz stroja". Pri taki izdelavi CNC stroj izdela zobe od začetka do konca, material, iz katerega so izdelani, pa je polni cirkon. To je moderen material, ki je sam po sebi v redu, vendar mene ne zadovolji.

Pacienti, ki dobijo takšne zobe, mi pravijo, da so zanje pretrdi in da jim "zvoni", ko grizejo. Ta občutek je popolnoma normalen z ozirom na to, da je cirkon približno desetkrat trši od materiala, ki ga uporabljam sam. Ne želim delati kompromisov, da bi zaslužil. Kvaliteta mi je od zmeraj glavna prioriteta.

Danes v dentalni medicini prevladuje uporaba digitalnih aparatov in CNC strojev. Bodo po vašem mnenju popolnoma nadomestili zobnega tehnika pri izdelavi umetnih zob?

Pri tistih, ki ne znajo, zagotovo. Pri meni nikoli. Osebno zasledujem nek drug trend, spoštujem tradicijo in znanje. V laboratoriju imam takšen aparat, vendar ga uporabljam izključno kot pomoč pri izdelavi in z njim ne opravim niti celotnega procesa osnovne izdelave. Preostalo je hand made izdelava, ki daje vsakemu umetnemu zobu maksimalno naravnost. Lahko rečem, da je aparat izredno natančen, vendar je v mojem primeru to njegova celotna vloga.

Lahko podelite z nami, če ni skrivnost, kako dosežete popolno naraven videz zob, ki jih izdelujete?

Seveda, to ni nobena skrivnost, niti težava. Pripravljen sem svoje veščine in znanja prenesti na vsakogar, ki se je pripravljen učiti. Vprašanje je le, ali bo ta oseba občutila enako strast in zanimanje za svoj posel. Zelo pomaga pogovor in dogovor s pacientom, to je najbolj pomemben del celotnega procesa. Poleg tega je še ena zelo pomembna stvar imeti dovolj časa za izdelavo, kot tudi potrpljenja.

Zakaj ste izbrali ravno to profesijo?

Povsem slučajno. Če bi vam povedal, mi ne bi verjeli. Sčasoma se je, s pomočjo mojega prvega mentorja Velimira Žujića in drugega Slavka Brkića, ki sta močno vplivala na moje razmišljanje in pogled na profesijo, pričela razvijati velika ljubezen do poklica. Vse ostalo je zgodovina! Haha …