ZA BENETKAMI ŠE PIRAN? Bi morali tudi pri nas zaračunavati vstopnino za obisk mesta? (VIDEO)

Piran

O plačljivi vstopnini v Benetke je bilo v preteklih letih veliko govora, zdaj pa je uradno. Dnevno vstopnino bodo poskusno uvedli aprila prihodnje leto – za čas, ko je v Benetkah največ turistov. Obisk bo po novem treba rezervirati po spletu in plačati pet evrov za pridobitev QR kode, vstop v najbolj turistično oblegane dele mesta pa bo mogoč le z njo. Za kršitev je predvidena kazen v višini med 50 in 310 evri. Preverili smo, kaj o tem menijo mimoidoči na koprskih ulicah. Bi bil takšen ukrep smiseln tudi pri nas? 

Množični turizem občutljivo Beneško laguno ogroža že vrsto let. Leta 2021 so naposled omejili vstop velikim križarkam. Nove omejitve pa ne bodo veljale za manjše otoke v laguni, kot je Murano. Plačila bodo oproščeni domačini, študenti, delavci in lastniki stanovanj v mestu.

Gre za prvi takšen ukrep na svetu. Beneške mestne oblasti sicer zatrjujejo, da glavni namen ni polnjenje mestnega proračuna, ampak nadzor nad prihodom turistov v mesto. Mnenja mimoidočih v Kopru pa v zgornjem videoposnetku. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Alessandro |  30 .11. 2023 ob  08: 51
Piran niso Benetke in taka ideja se lahko zgodi edino v Sloveniji..
nylarazgotra |  29 .11. 2023 ob  19: 39
-3
Ma lepo vas prosim! Kaksno zaracunjavanje vstopnine za v Piran. Res je Piran čudovito malo mestsce ampak niso to Benetke. Tudi v Benetkah ni potrebno računati vstopnine on še z neko QR kodo itd. Neumno in nedostopno. Istra je res ena, ampak en del leži v Sloveniji in drugi na Hravskem, sve razlicni državi. Če posameznik želi specificirati kje se nahaja doloceno mesto v Istri je logicno da bo povedal v slovenski Istri ali Hrvaški Istri .
..
Marko |  29 .11. 2023 ob  18: 15
Pred 2.svetovno vojno v Piranu ni bilo Slovencev, potem so se množično naselili sami forešti. Zame so vsi isti, pa naj si zaračunavajo vstopnino med sabo.
Pjero Shriba |  29 .11. 2023 ob  11: 12
15
@vseved
Joj lepo vas prosim, končajte že s to zgodbo.
Istra ni slovenska, hrvaška ali italijanska.
Ta del Istre, ki ga uni od tam gor imenujejo tudi Obala, je danes kvečjemu pod Slovenijo, kot je nekoč povedal Marko Brecelj.
Ištrijan |  29 .11. 2023 ob  10: 58
28
@vseved | 29 .11. 2023 ob 10: 35

misliš SLOVENSKO ISTRO?

To je “Contradictio in adiecto”, po naše, “Protislovje samemu sebi”, namreč slovenske Istre NI. Istra je ena sama in nedeljiva, njen terirorij pa je znan. To da so v Istri trenutno neke (upravne) meje pa je že druga in malo bolj kompleksna in (žalostna) zgodba. Skrtaka, Istra in Slovenija n imajo nič skupnega, predvsem zato, ker Istra ni nikoli dihala skupaj s tistim delom, ki mu pravimo slovenija. Je pa spet res, da si ljubljana na vsak način želi "žabarizirat" Istro.. pri tem ji žal pomagajo tudi istrski župani. Da ne omenjam ideje RTV, da bi ukinila regionalne (koprske) radijske in TV programe. Po drugi strani pa me veseli, da hrvaške oblasti v južnem delu Istre sistematično čistijo črne gradnje prepotentnim in nadutim slovencem.
vseved |  29 .11. 2023 ob  10: 35
-13
@ištrijan,misliš SLOVENSKO ISTRO?
Ištrijan |  29 .11. 2023 ob  10: 32
23
ZA BENETKAMI ŠE PIRAN? Bi morali tudi pri nas zaračunavati vstopnino za obisk mesta?

Ne za Piran, vstopnino zaračunavati za vstop v Istro! Vstopnino je potrebno postaviti že na Črni Kal. Ob tem pa bi jih bilo potrebno temeljito vprašati zakaj sploj želijo na teritotij Istre, z možnostjo zavračanja po diskrecijski pravici istrskih nadzornikov!
vseved |  29 .11. 2023 ob  09: 55
-8
Hočete tudi Piran prodat Mađarom?
Pjero Shriba |  29 .11. 2023 ob  09: 55
25
Ma kaki Piran.
Vstopnino za celotno Istro.
In magari še porušit vse črne gradnje kot Hrvati.
Pojdite pogledat v Friuli koliko črnih gradenj imajo.