VUČIĆ PO NAPADU PRI MLADENOVCU: "Predlagal sem uvedbo smrtne kazni, a jo je vlada zavrnila" (FOTO, VIDEO)

Svet

"To je napad na celo našo državo in vsak državljan to čuti," je danes na novinarski konferenci po napadu pri Mladenovcu, v katerem je 21-letnik v četrtek pozno zvečer ubil osem ljudi in jih ranil 14, dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Napad je označil za teroristično dejanje in napovedal poostritev zakonodaje na področju orožja.

Družinam žrtev je izrekel sožalje in dejal, da so v žalosti in bolečini vsi skupaj. "To je množičen zločinski napad (...) To je napad na našo državo in to čuti vsak državljan," je dejal Vučić in napad označil za teroristično dejanje.

Napovedal je, da bodo v naslednjih šestih mesecih sprejeli 1200 novih policistov z namenom, da bo čez eno leto v vsaki šoli ob varnostniku nenehno prisoten tudi policist. "S tem bomo za 99 odstotkov povečali varnost in za 80 odstotkov zmanjšali vrstniško nasilje," je dejal predsednik in dodal, da je v Beogradu 331 šol in da bo v njih 331 policistov.

Za ostale ukrepe bo po Vučićevih besedah potrebnih 25 milijonov evrov, ta denar pa naj bi bil že zagotovljen. Napovedal je tudi poostritev zakonodaje na področju orožja in zapornih kazni, povezanih s tem ter revizijo sedanjih imetnikov orožja.

"Danes zjutraj sem predsednici vlade predlagal, da vrnemo smrtno kazen, vendar sta ona in vlada proti temu, ker bi jo poleg Belorusije imeli edini. Mislim, da zaradi nekaterih konvencij tega ne moremo storiti. Včasih sem bil proti smrtni kazni in grenko obžalujem takšno politično držo," je med drugim dejal Vučić.

Dodal je še, bo srbska vlada danes razglasila tudi tridnevno žalovanje za žrtve napada pri Mladenovcu.

Po navedbah srbskih medijev je 21-letnik v četrtek pozno zvečer v vaseh Dubona, Šepšin in Malo Orašje blizu Mladenovca, kakih 60 kilometrov južno od Beograda, streljal iz vozečega vozila in nato pobegnil. Po iskalni akciji, v kateri je sodelovalo več kot 600 pripadnikov srbskega notranjega ministrstva, so napadalca prijeli v vasi Grošnica pri Kragujevcu. V napadu je umrlo osem ljudi, še 14 pa je bilo ranjenih.

Napad se je zgodil le dan po tragediji v Beogradu, ko je 13-letnik na osnovni šoli Vladislava Ribnikarja ubil osem učencev in varnostnika, še šest učencev in učiteljico pa je ranil. V državi se je v zvezi s tem danes začelo tridnevno žalovanje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Shriba |  05 .05. 2023 ob  13: 11
Skrajne posledice stoletne balkanizacije ljudi.