"VSEKAJMO PO ŽEPIH SVOJCEV!": V Centru za starejše občane Lucija napovedali občutno zvišanje cen; svojci ogorčeni

Piran

Svojci varovancev Centra za starejše občane Lucija so prejeli dopis o možnosti izredne uskladitve cen storitve institucionalnega varstva. Razlog naj bi bila inflacija in povišani stroški dela. Če bodo dobili soglasje, naj bi nove cene stopile v veljavo s 1. oktobrom 2023. Vendar se vsi ne strinjajo s to odločitvijo, saj gre za že tretje povišanje oskrbnin. "Nenasitno, nedopustno! Plačam 1.500 evrov. Do kam še, direktorica!? Kje so meje vaše brezsramnosti!" se sprašuje znana primorska novinarka Eugenija Carl, ki želi od direktorice Marinele Šavle Reščič izvedeti tudi, kolikšna je njena plača.

Kot je na svojem Facebook profilu zapisala znana primorska novinarka Eugenija Carl, želi - zaradi po njenem mnenju nedopustnega povišanja oskrbnin - od direktorice Marinele Šavle Reščič izvedeti, za koliko so se povišali stroški dela v CSO Lucija, saj ni v pol leta "videla nobenega novega osebja niti izboljšav oskrbe; nasprotno, zaposleni niso dobili nobenega bistvenega povišanja plač in nekateri dobivajo celo dodatek do minimalne plače". Na zahtevo, da se jim začne izplačevati povečan obseg dela, pa naj bi dobili odgovor, da ni denarja. 

"Kam bo torej zares šel denar varovancev? Kam gre v resnici mojih 1.500 evrov? Kam bo v resnici šel denar iz še višjih položnic?" se sprašuje Carlova, ki želi zaradi tega videti plačilno listo direktorice.

Svojci varovancev Centra za starejše občane Lucija smo danes dobili tale dopis???? "Spoštovani. S strani resornega...

Posted by Eugenija Carl on Tuesday, 3 October 2023

V svojem zapisu se je obregnila tudi ob Ministrstvo za solidarno prihodnost, za katerega je prepričana, da ne preverja zahtev CSO-jev za povišanje cen in "nekritično daje soglasja na vse dvige cen, ki jih morajo kriti svojci". "Solidarno se ukinite, nobene škode ne bo!" je zapisala.

Carlova je opozorila tudi na to, da stanovalcem zaračunavajo tudi stroške posojila za gradnjo doma. "Ko boste vi, varovanci, že zdavnaj pod rušo, bodo gospodom direktorjem/lastnikom, tudi lucijski direktorici in njenemu soprogu-gradbincu, ostale velike nepremičnine, ki ste jih financirali vi," zaključuje.

Na svojem Facebook profilu je Carlova objavila tudi odgovor vodstva CSO Lucija, ki pa je po njenem mnenju "navadna birokratska latovščina", brez navedb, kaj konkretno je vplivalo na dvig cene v posameznih obdobjih in kako se je to odražalo pri plačah.

NADALJEVANKA Ker je prav, da se ve in ker mora biti vse transparentno, objavljam odgovor vodstva CSO Lucija na moja ...

Posted by Eugenija Carl on Wednesday, 4 October 2023

Kot je v svojem odgovoru zapisala direktorica Šavle Reščičeva, je predlog uskladitve cene oskrbnega dne za oskrbo I 4,8 odstotka, za oskrbo IV pa 4,7 odstotka. Plače zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu naj bi se povečevale vse od leta 2021 dalje, in sicer po posameznih profilih za od 4 do 6 plačnih razredov.

"Ker je ministrstvo v določenem obsegu (ne v celoti) domovom sofinanciralo povečane stroške dela, je bil dvig cen v domovih omejen," navaja. Tako naj bi jih s 1. julijem 2023 odločevalci pozvali k izredni uskladitvi cen zaradi prenehanja sofinanciranja povečanih stroškov. Pri tem se sklicuje še na posledice katastrofalnih poplav, zaradi katerih naj bi se vsa sredstva usmerjala v te namene. "Ker smo se domovi v Sloveniji znašel v izredno težki finančni situaciji, ki ogroža normalno poslovanje, nas je ministrstvo obvestilo o možnosti ponovne izredne uskladitve cen," je še zapisala Šavle Reščičeva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  09 .10. 2023 ob  14: 55
Občina Piran. Lopovska občina. Kaj vse je izgubila od nepremičnin? Plažo v Strunjanu, zemljišča na Bernardinu, cesto za Piran, zemljišča okoli Marine, kar sedaj odkupuje nazaj od tajkuna, dom upokojencev, kanal v Luciji, Soline z Rudnikom..... Sezidali pa v 15letih ničesar. Dodajte vi še kaj
Bižad |  04 .10. 2023 ob  15: 17
33
Malo lucijčanov bo imelo možnost na stara leta v dom, ki ni bil narejen za lokalne prebivalce, narejen je za slovensko elito, ki si lahko privošči prijeten počitek ob morčku. Tisti, ki so pa živeli ob morju celo življenje pa morajo stran od svojcev, ki jih posledično težje obiskujejo, v božjo ma... , ja tak je ta naš vrli kapitalizem. 1500€ marsikdo ne vidi po celem mesecu dela, nadur, potnih stroškov,.... drugi pa toliko dobijo (si ne zaslužijo)na dan.
Pjero Shriba |  04 .10. 2023 ob  14: 05
-2
Če danes plačaš 1500, boš po novem 1575.
Verjetno ima oskrbovanec tudi neko penzijo.
1500€ plačujejo tisti, ki hočejo višji standard.