VROČA TEMA: Na seji DZ danes o migracijah in dopolnitvi zakona o pomilostitvi

Slovenija

Poslanci bodo na današnji izredni seji odločali tudi o predlogih priporočil vladi za ustavitev nezakonitih migracij in za dopolnitev zakona o pomilostitvi, po kateri bi predsednik republike moral obrazložiti odločitev o pomilostitvi obsojencev. Oba predloga bo DZ obravnaval na zahtevo poslanske skupine SDS, ki je prepričana, da Slovenija zaradi migracij ni več varna država, s povečanim prihodom migrantov pa naj bi se nesorazmerno povečal tudi kriminal.

Foto: Nebojša Tejić/STA

Poslanci bodo na predlog SDS najprej glasovali o predlogu sklepa za pridobitev mnenja predsednice republike o izvajanju zakona o pomilostitvi. V SDS Pirc Musarjevi očitajo, da "je pomilostila že tretjega obsojenega tihotapca migrantov" in se zaveli za spremembo zakonodaje, po kateri bi predsednik republike svoje odločitve o pomilostitvah obsojencev moral obrazložiti.

Na zahtevo SDS bo DZ razpravljal tudi o ukrepih za ustavitev nezakonitih migracij. V SDS med drugim pozivajo k okrepitvi policijske prisotnosti na meji s Hrvaško, v nadzor meje pa bi vključili tudi Slovensko vojsko.

Na matičnih odborih DZ, ki sta predloge priporočil SDS obravnavala v sredo, ti niso dobili zadostne podpore. Tako je Odbor DZ za notranjo politiko zavrnil predlog priporočil vladi na temo nezakonitih migracij. V koaliciji v nasprotju s poslanci SDS menijo, da je stanje obvladljivo, vlada in policija pa se z izzivi dobro soočata.

Ob tem je poslanec SDS Branko Grims spomnil na povečanje števila nezakonitih prehodov meje v letošnjem letu, po njegovem mnenju se s strani migrantov dogaja tudi "masovna zloraba azilnega prava", s povečanim prihodom migrantov pa je nesorazmerno povečan tudi porast kriminala, kar naj bi priznala tudi policija. Ta naj ne bi več zmogla poskrbeti za varnost državljanov, ki naj se ne bi več počutili varne. Predlogi priporočil, ki so jih vložili v SDS, pa so po njegovih besedah "minimum, da Slovenija znova postane varna država".

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in namestnik generalnega direktorja policije Igor Ciperle sta očitke zavrnila. 

Koalicijski poslanci so v razpravi predlagateljem seje očitali podpihovanje nestrpnosti, sovraštva in ksenofobije, poslanka Levice Nataša Sukić tudi islamofobijo. Predloge priporočil je večina članov odbora zavrnila, kar pomeni, da poslanci na današnji izredni seji o njih ne bodo glasovali, pač pa bodo opravili le razpravo.

Odbor za pravosodje DZ pa je zavrnil predlog SDS, naj predsednik republike pojasnjuje svoje odločitve o pomilostitvi ter predlog vladi, naj v roku dveh mesecev pripravi spremembe zakona o pomilostitvi na način, da bo moral predsednik republike svoje odločitve o pomilostitvah utemeljevati.

SDS je sicer pobudo vložila, ker je predsednica republike Nataša Pirc Musar pomilostila tri obsojene tihotapljenja migrantov; po besedah Grimsa je ta odločitev signal ostalim, naj nadaljujejo s svojim početjem. Predsednica odbora Lena Grgurević (Svoboda) mu je izrekla opomin zaradi spodbujanja nestrpnosti in diskriminacije na podlagi vere.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  30 .11. 2023 ob  13: 45
-1
Koncno!
vseved |  30 .11. 2023 ob  11: 36
SDS ima polopnoma prav.