VKLJUČEVANJE UKRAJINSKIH OTROK V SLOVENSKO DRUŽBO: Na Debelem rtiču se lahko zabavajo z igranjem na leseno tolkalo

Ankaran

V nastanitvenem centru Debeli rtič je med 95 begunci iz Ukrajine tudi 28 otrok. Odslej se lahko zabavajo z igranjem na leseno tolkalo, ki jim ga je podarilo Mednarodno združenje žensk Ljubljana in so ga danes predstavili javnosti. Pridobitev veseli prostovoljce Slovenske filantropije, ki vsakodnevno pomagajo otrokom pri učenju in v prostem času.

Nastanitveni center Debeli rtič je polno zaseden, novih prihodov iz Ukrajine pa praktično ni več, je povedala direktorica Urada vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj. Dodala je, da se je nekaj družin tudi že vrnilo na varna območja v Ukrajini.

Kot je spomnil župan Gregor Strmčnik, je občina Ankaran "na stežaj odprla svoja vrata, ne samo nastanitvam, ampak tudi šoli, vrtcu in vključevanju teh otrok v družbeno življenje." Zdaj jih 25 obiskuje osnovno šolo v Ankaranu, dva sta v otroškem vrtcu, eden pa v srednji šoli v Kopru.

Mednarodno združenje žensk Ljubljana (International Women's Club Ljubljana oziroma SILA-IWCL) je lani v Ljubljani organiziralo dobrodelni koncert z udeležbo tujih diplomatov. Izkupiček je namenilo beguncem iz Ukrajine. V dogovoru s predstavniki Slovenske filantropije in urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov so kupili zunanje igralo za otroke.

Gregor Strmčnik

Gre za leseno ogrodje, na katerega so pritrjeni in privezani razni dodatki, ki ob udarcu oddajajo različne zvoke. Kot je dejala predsednica SILA-IWCL Lali S. Ilic, so se odločili za glasbeno igralo, "da se melodija prijateljstva širi vsepovsod."

Z novim tolkalom bodo dejavnosti na prostem še bolj pestre, je dejala Vesna Krošlin Grlj iz Slovenske filantropije, ki je v nastanitveni center prihaja vsak dan. "Še bolj se bodo lahko spoprijateljili tudi z drugimi otroki, ki bodo prišli na Debeli rtič na kopanje," je dejala. Skoraj vsako popoldne na Debelem rtiču organizirajo razne igre in druge dejavnosti za otroke, je pojasnila. Pripravljajo tudi javne nastope otrok, današnji ob predstavitvi igrala je bil sedmi po vrsti.

ukrajinski otroci

Prostovoljka Krošlin Grlj trikrat na teden pride tudi v ankaransko šolo, kjer med podaljšanim bivanjem pomaga ukrajinskim otrokom pri učenju. Pred kratkim sta ji začela redno pomagati še dva prostovoljca. Poudarila je "perfektno" sodelovanje Slovenske filantropije z vladnim uradom za integracijo migrantov in z občino Ankaran.

SILA-IWCL pomaga tudi pri urejanju Mladinskega zdravilišča in letovišča Rdečega križa, ki leži v neposredni bližini nastanitvenega centra. Tam skrbi za opremljanje mladinskega doma Veverička, ki lahko sprejme 50 otrok. Zdaj ob domu obnavljajo učilnico na prostem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija