VIZJAK SLOVENSKI ISTRI ZAGOTAVLJA PITNO VODO: "Mislim, da tu ni prostora za drugo kot samo za stroko"

Koper

Ministrstvo za okolje in prostor pospešeno nadaljuje s pripravami vseh strokovnih podlag za projekt oskrbe slovenske Istre s pitno vodo, je ob robu obiska obalno-kraške regije povedal minister Andrej Vizjak. Ko bodo na mizi strokovne podlage, bo čas tudi za strokovno argumentirano razpravo, katere cilj bo odgovoriti tudi na vprašanja nasprotnikov.

Vizjak je po srečanju s predstavniki Rižanskega vodovoda in istrskih občin v izjavi za medije spomnil, da je država pripravila projekt za zagotovitev dodatnega vodnega vira, in sicer z akumulacijo Suhorca, ki se kaže kot najprimernejši tako za dolgoročno oskrbo slovenske Istre s pitno vodo kakor tudi kot rezervni vodni vir kraškega zaledja. Obenem je minister za okolje in prostor spomnil na nasprotovanje nekaterih civilnih iniciativ. Kot je dodal, sam predlaga, da bi po pridobitvi vseh strokovnih podlag imeli tudi strokovno argumentirano diskusijo, ki bo odgovorila tudi na vprašanja tistih, ki imajo pomisleke o predlagani rešitvi. "Mislim, da tu ni prostora za drugo kot samo za stroko," je dodal.

Vizjak računa, da bo vsa ustrezna dokumentacija za projekt oskrbe Istre s pitno vodo sprejeta do leta 2023 oz. 2024, do predaje vodnega vira v uporabo pa bi lahko prišli v petih do šestih letih.

Če bi se izkazalo, da sedanja rešitev ne bi bila izvedljiva, pa bodo na ministrstvu poiskali drugo, ustrezno varianto, ki bo zagotovila dolgoročno vodooskrbo slovenske obale ob upoštevanju rasti prebivalstva in podnebnih sprememb, je dodal minister. Čeprav akumulacijo Suhorce sam vidi kot strokovno najboljšo rešitev, pa je v luči hudega nasprotovanja pojasnil, da "proti volji ljudi gremo zelo težko in če bodo njihovi argumenti kolikor toliko stali, bodo tudi na koncu prevladali".

Koprski župan Aleš Bržan je povedal, da se istrski župani zavedajo, da takšen projekt terja svoj čas, da pa se na okoljskem ministrstvu "zelo trudijo, da bi projekt pospešili, kolikor se da". Po njegovem je odločitev za akumulacijo Suhorca strokovne narave, takšen strokovni pristop pa tudi sami pozdravljajo. Kot je še poudaril Bržan, je prišel čas za za soočenje argumentov in ne nekih presplošnih debat oz. dezinformacij.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  21 .10. 2021 ob  15: 17
stroka pravi, da Suhorca ni primeren vir!!!!!!
Obala1 |  19 .10. 2021 ob  22: 54
Kaj nam bo Petan financiral vodo? E moj Vizjak rajsi stoj v LJ In ne prihajat na obalo …takih politikov nam je poln kur.c