VELIKI STARTUP IZZIV SEVERNE PRIMORSKE: Dijaki razvijali podjetniške ideje v prototipe in poslovne modele (FOTO)

Goriška

Na srednjih šolah Severne Primorske je v tem tednu 117 dijakov razvijalo svoje ideje na podjeten način v okviru intenzivnih delavnic Startup izziv. Pobuda je nastala ob 20. obletnici nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih Popri v organizaciji Primorskega tehnološkega parka.

Intenzivne delavnice, kjer so se mladi učili razvijati svoje ideje na podjeten način, so potekale v Ajdovščini, Novi Gorici, Tolminu in Idriji, v projektu so sodelovale Gimnazija Nova Gorica, Šolski center Nova Gorica, Gimnazija Idrija, Gimnazija Tolmin in Gimnazija Ajdovščina ter Državni izobraževalni zavod Cankar Vega Zois iz Gorice.

Mladi so razvili 27 poslovnih idej, pri delu pa jim je pomagalo šest mentorjev. Predpostavke o svojih idejah so v času startup izziva najprej testirali pri potencialnih kupcih. S pridobljenim znanjem in povratnimi informacijami so nato izdelali prototipe in svoje delo tudi javno predstavili v obliki 'pitcha', to je petminutne predstavitve pred podjetniško komisijo. 

PITCH DAY za 117 dijakinj in dijakov, ki so te dji sodelovali na Velikem startup izzivu Severne Primorske. Super...

Objavil/a POPRI dne Četrtek, 19. januar 2023

"Gre za celosten pristop, ki mlade povezuje s podpornim okoljem in gospodarstvom. Zato smo k projektu povabili tudi Regijsko razvojno agencijo ROD Ajdovščina, Idrijsko-Cerkljansko razvojno agencijo in Posoški razvojni center. Tudi gospodarstvo je prepoznalo vrednost tega širokopoteznega projekta, zato so ga finančno podprla in osebno svetovala mladim pri njihovem delu štiri severnoprimorska podjetja," je ob današnjem zaključku povedala direktorica Primorskega tehnološkega parka iz Šempetra pri Gorici Tanja Kožuh.

[VELIKI STARTUP IZZIV SEVERNE PRIMORSKE] Primorski tehnološki park te dni izvaja enega največjih podjetniških dogodkov...

Objavil/a Mestna občina Nova Gorica dne Sreda, 18. januar 2023

Delo je potekalo tako, kot ga izvajajo najuspešnejši podjetniški inkubatorji v svetu. Za rezultate, ki so jih dijaki med startup izzivom dosegli v treh dneh, podjetja pogosto potrebujejo več tednov. Vodja za kadre v Salonitu Peter Korenjak pa je povedal, da jih mladi s svojimi idejami velikokrat presenečajo, ter da so njihove ideje velikokrat zanimive in uporabne tudi za gospodarstvo.

Mentorica mladih iz Idrije Tina Kolar pa je povedala, da je mladim največje težave pri pripravi podjetniških idej predstavljalo oblikovanje financ. "Predvsem, kaj vse so stroški in kje potem lahko sploh zaslužiš," je povedala. Znanja torej, ki bi jih potreboval tudi marsikateri slovenski podjetnik.

Drugi dan velikega startup izziva Severne Primorske prinaša nove teme in nove izzive: ????od prototipiranja do ključnih...

Objavil/a POPRI dne Torek, 17. januar 2023

Startup izziv je tridnevni dogodek, na katerem se mladi naučijo, kako lahko tehnološke in družboslovne ideje hitro in učinkovito spremenijo v uporabne izdelke, storitve in poslovne rešitve. S pridobljenim znanjem se bodo dijaki lahko prijavili na nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih Popri.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija