VAM JE KAJ ZNANA KRATICA 'OKM'? Ko se človek vedno znova boji lastnih misli

Trendi

Si predstavljate, da vas je vsak dan strah lastnih misli, da boste svojega otroka vrgli skozi okno, da boste koga zabodli ali pa, da imate pedofilna nagnjenja? Zelo verjetno, da ne, a vsi na žalost nimajo te sreče. Za obsesivno kompulzivno motnjo (OKM) so značilne vsiljive (obsesivne) misli in prisilna dejanja (kompulzije). Obsesije so misli neprijetnih vsebin, ki so večinoma v nasprotju z osebnimi načeli in se posamezniku vsiljujejo vedno znova. Spremlja jih mučna tesnoba, ki jo lahko oseba zmanjša z izvedbo kompulzije. V nadaljevanju izveste, kakšno je v resnici življenje z OKM.

Številni ljudje mislijo, da je OKM izraz, ki ga uporabljamo za ljudi, ki 'preveč čistijo' ali jih je vrglo iz tira, ker njihova pisala niso bila poravnana v peresnici. Mnogi mislijo, da se ta izraz nanaša na ljudi, ki so 'germafobični' in se ne morejo dotakniti kljuke na javnih mestih ali uporabljati javnega stranišča (kar je smiselno, saj je večina javnih stranišč umazanih). V resnici je OKM veliko več kot le obsesivno čiščenje, urejanje stvari na določen način ali germafobija (strah pred mikrobi).

Obsesivno kompulzivna motnja pomeni, da so obsesivne misli tako pogoste in močne, da povzročajo grozljivo tesnobo. Obsesivno kompulzivna motnja pomeni, da morate na določen način spustiti čevlje na tla, sicer verjamete, da se vam bo zgodilo nekaj groznega. Opazovanje, kako se ura spremeni iz 2.39 na 2.40, ne zato, ker bi si to želeli, ampak zato, ker to morate početi, piše YourTango.

Za OKM je lahko značilno, da določenih pesmi nočete poslušati – ne zato, ker vam niso všeč, temveč zato, ker se je nazadnje, ko ste jih poslušali, zgodilo nekaj groznega vam ali nekomu, ki ga imate radi. OKM je obsedeno razmišljanje o tonu, ki ga je vaš fant ali prijatelj uporabil v sporočilu ali pogovoru, saj mislite, da je jezen na vas. To je cikel, ki se nikoli ne ustavi.

"Nekega sobotnega večera sem brskala po TikToku, medtem ko sem pila vino v postelji. Naletela sem na videoposnetek dekleta, ki razlaga, kaj ljudje mislijo, da je OKM v primerjavi s tem, kar v resnici je," je za medije povedala oseba z OKM. Bilo je podobno njenemu vsakodnevnemu počutju. "Takoj se mi je posvetilo, mogoče je to tisto, kar imam. Kasneje sem videoposnetek poslala mami z besedami 'o, vau, to se me je zelo dotaknilo'," je razkrila.

Tako se je počutila že kot majhen otrok, a takrat to ni imelo pravega smisla. Ni imela nobenih travm ali resnih težav in je bila zelo mirna deklica. Ko je to omenila svoji psihiatrinji, je rekla, da včasih ni razloga za pojav OKM. Lahko je povezan s kemikalijami v možganih, ki niso vedno posledica travme ali socializacije. Odkar je izvedela več o OKM, je ugotovila, da ji obsesivne misli in vedenje povzročajo tesnobo.

"Oklepam se vsake besede, ki jo kdo izreče, ko sem v neprijetni situaciji, in dneve premišljujem o tem. Nato pa jim predstavim težavo in izkaže se, da  gre za nekaj, s čimer se ni vredno obremenjevati. Večkrat gledam iste oddaje (Frasier, That 70s Show), ker vem, kaj lahko pričakujem in kako se končajo. Televizijo povezujem tudi s srečnimi spomini, predvsem z omenjenimi serijami.

Odkar vem več o OKM, se bolje zavedam svojega obsesivnega vedenja in misli. Naučila sem se, kako preusmeriti svoje misli, kadar začutim prihajajočo tesnobo. Tudi meni so, tako kot številnim ljudem, ki se spopadajo z OKM, zdravila izjemno pomagala, ker se ne počutim preobremenjeno vsako sekundo.

Spoznala sem, da OKM ne pomeni, da si čudak ali obseden s čistočo. Temveč je OKM globoko zakoreninjen tobogan vzponov in padcev tesnobe, zaradi katerih se vaši možgani ves čas na skoraj vse dražljaje odzivajo na določen način. Vendar to ne pomeni, da mora obsesivno kompulzivna motnja obvladovati vaše življenje.

Ko se naučite, kako se odzvati na določene situacije, se lahko naučite nadzorovati OKM. Lahko se naučite, kako preživeti dan, ne da bi se počutili, kot da je ves svet proti vam. Zaupajte mi. Sem živ dokaz, da je to mogoče," zaključuje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija