VAL NEZADOVOLJSTVA: Za reki Sočo in Koritnico napovedali drastičen dvig cen dovolilnic

Posočje

V petek se začenja sezona plovbe po reki Soči in Koritnici. Do 31. oktobra bo plovba dovoljena med 9. in 18. uro, zanjo pa bo potreben nakup dovolilnic. Cene bodo enake lanskim, a občine jih želijo v prihodnje zvišati, to pa je že pred začetkom letošnje sezone med uporabniki rek sprožilo val nezadovoljstva.

Plovni režim in pogoje vzdrževanja na obeh rekah določata Odlok o določitvi plovnega režima in Pravilnik o načinu in pogojih vzdrževanja plovnega območja in upravljanja vstopno-izstopnih mest. Za izvajanje plovnega režima pa skrbi Medobčinska uprava občin Bovec, Kobarid, Tolmin in Kanal ob Soči.

Prihodek od prodaje dovolilnic je namenjen investicijskemu vzdrževanju, presežek odhodkov nad odhodki pa razporedijo med tri posoške občine, na območju katerih je skupno 18 vstopno-izstopnih mest. Občini Bovec in Kobarid dobita vsaka po 40 odstotkov, Tolmin pa 20 odstotkov sredstev. Kot so poudarili na medobčinski upravi, gre za namenska sredstva, ki jih občine vložijo v urejanje infrastrukture in prostora ob Soči, nad njihovo porabo pa bdi komisija, sestavljena iz predstavnikov vseh treh občin in medobčinske uprave, ki usklajuje investicijska vlaganja in določi namene za porabo sredstev.

Posoške občine nameravajo v prihodnje dvigniti cene dovolilnic

Uporabnike rek in ponudnike turističnih storitev je v začetku letošnjega leta vznemirila vest, da nameravajo posoške občine v prihodnje dvigniti cene dovolilnic. Kot so pojasnili na občinah, želijo s tem ukrepom zmanjšati preobremenjenosti rek in zagotoviti več sredstev za investicije v infrastrukturo vstopno-izstopnih mest, s katerimi bi ponudbo dvignili na višjo raven.

Glede na osnutek predloga, ki ga je pripravila Občina Kobarid, bi bila cena dnevne dovolilnice za kajak namesto sedanjih treh evrov po novem 15 evrov, za tedensko karto ne bi več plačali 16 evrov, ampak 60, za sezonsko dovolilnico pa bi morali po novem namesto 30 evrov odšteti kar 200 evrov.

"To je sramotno nizka cena"

V Gospodarskem interesnem združenju (GIZ) raftarjev Dolina Soče nameravanim spremembam odločno nasprotujejo. "Naše stališče je, da je potrebno odlok nadgraditi. Predlagamo javno-zasebno partnerstvo, pri čemer bi bile občine lastnice parcel, medobčinska uprava bi opravljala nalogo nadzornega organa in redarske službe, GIZ bi bil upravljavec vstopno-izstopnih mest, v to zgodbo pa bi lahko vključili tudi Zavod Turizem Dolina Soče," je povedal predsednik združenja Adis Hrovat.

Posoške občine pa napovedujejo, da bodo nadaljevale pripravo osnutka predloga novega odloka, ki bo določil nove cene. "Verjemite, da se za ta denar ne bo nihče več vozil po Soči. To je sramotno nizka cena za reko, kot je Soča. V tem letu bomo pripravili cene, ki bodo bistveno višje, a še vedno na realnih tleh," vztraja kobariški župan Marko Matajurc. Vsakršno spremembo bodo morale sicer medsebojno uskladiti vse tri občine, za končno sprejetje spremenjenega odloka pa bo potrebna tudi potrditev na vseh treh občinskih svetih.

Za investicije so namenili okoli 103.000 evrov

Lani so za plovbo po Soči in Koritnici skupno prodali 29.842 dovolilnic, je povedala direktorica medobčinske uprave Suzana Konec. Od tako zbranih skoraj 177.000 evrov so za investicije namenili okoli 103.000 evrov, preostanek pa so porazdelili med občine Bovec, Kobarid in Tolmin.

Med lanskimi investicijami, za katere so namenili ta sredstva, izpostavljajo obnovo brvi na območju Trnovega, rekonstrukcijo vstopno-izstopnega mesta Srpenica 1, ki so jo izvedli s pomočjo dodatnih proračunskih sredstev Občine Bovec, in Srpenica 2. Uredili so tudi več dostopnih poti in parkirišč, posebno skrb pa namenjajo čiščenju struge in odstranjevanju raznih ovir iz rek, so pojasnili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija