V ZDA NEODLOČENI: Za zdaj zavračajo sankcije na rusko nafto in plin

Svet

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je v petek zavrnila pozive, naj ZDA v odziv na vojno v Ukrajini prepovejo uvoz ruske nafte in plina. Kot je pojasnila, bi lahko imel tak ukrep negativne posledice za ameriško in evropsko gospodarstvo. Kljub temu pa Bela hiša razmišlja, kako bi lahko v ZDA še bolj zmanjšali rabo ruske energije.

V ameriškem kongresu se povečuje pritisk na uvedbo embarga na rusko nafto in plin, saj da bi bile to za Rusijo najbolj boleče sankcije zaradi njenega napada na Ukrajino. A vlada za zdaj menda še ni našla načina, kako bi omejila hude negativne učinke tega ukrepa za ameriške potrošnike.

Demokratski senator Joe Manchin iz Zahodne Virginije je skupaj z republikanko Liso Murkowski že predstavil predlog zakona o prepovedi uvoza ruske nafte in plina. Z republikanci se glede tega strinja tudi predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi.

Ameriški predsednik Joe Biden in demokratka Pelosijeva sicer zagovarjata idejo, da bi se v predlog zakona vključilo tudi posvetovanje z zavezniki o tem.

Ruska nafta sicer predstavlja le tri odstotke vse lani uvožene nafte v ZDA. Vlada predsednika Bidna ugiba, da bi Rusi v primeru embarga to nafto pač prodali kam drugam, na primer na Kitajsko ali v Indijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  07 .03. 2022 ob  11: 56
KAJ NI NEKI DA BO EVROPA PA NATO PA ZAHOD KAO UKREPAL IN POMAGAL ,,AJA TISTA ENOTA ZA NAJHITREJŠE HITRO POSREDOVANJE
SEJ BO SEJ BOOO ,,,ČEZ TRI LETA AL KAKO
PA TONIČIĆ ČE ON OBLJUBI POMOČ ŠKORNJE ČELADA IN ZABOJČEK METKOV POL VEŠ DA SO GA RUSI NAHEBALI,,HAHAHAAAAAAA
TONIN MINISTER LOLEK BOLEK
vseved |  06 .03. 2022 ob  11: 26
Američani spet dokazujejo da so oni gospodar, vsi ostali pa hlapci,klečeplazci!
 |  05 .03. 2022 ob  10: 59
v zda neodločeni za nafto in plin
a je to malo hinavsko al...