V VIPAVSKI DOLINI V SOBOTO ZAČENJAJO S TRGATVIJO: Letošnji vinski letnik veliko obeta

Vipavska dolina

Z izbranimi sortami za penine in sorto sauvignon bodo v Vipavski dolini v soboto začeli letošnjo trgatev. Tako kot v Goriških Brdih se tudi tu začenja dva tedna pozneje kot v zadnjih letih. Kot napovedujejo v vinski kleti Vipava 1894, je letošnji vinski letnik bogat in kakovosten, odkupiti nameravajo več kot dva milijona kilogramov grozdja.

Zgodnje sorte grozdja bodo začeli trgati sredi prihodnjega tedna in s tem se bo v Vipavski dolini začela tista najbolj množična trgatev. Grozdje bodo v vipavski vinski kleti prevzemali od vinogradnikov Kmetijske zadruge Vipava.

"Trenutno je stanje v vinogradih kar obetavno, tudi količinsko je letnik kar bogat, čeprav je v začetku kazalo, da ne bo tako. Grozdje dozoreva kasneje kot v preteklih sezonah, če primerjamo dozorevanje z letnikom 2018, pa se bo trgatev začela kar tri tedne kasneje," je povedala vodja proizvodnje v družbi Vipava 1894 Nika Gregorič.

Ob tem upajo na lepo vreme, kar jim bo omogočilo, da bodo to kakovostno grozdje, ki se obeta, tudi pravočasno pospravili v klet. Trgatev naj bi se po sedanjih predvidevanjih zaključila v prvi polovici oktobra. "Kar pa ni nujno slabo, saj si želimo preseganja tehnoloških zrelosti grozdja, saj je osnova za to dobra," je še poudarila Gregoričeva.

Odkupne cene bodo letos za deset odstotkov višje kot lani, ko je povprečje znašalo 45 centov za kilogram grozdja, je povedal direktor podjetja Vipava 1894 Michael Blaschitz. Viškov vina zaradi ukrepov, ki jih je vinogradnikom ponudila država, trenutno nimajo. Težave bi lahko bile zaradi zaprtja gostinstva v času epidemije. Po besedah Blaschitza pa so s prodajo v trgovinah zadovoljni.

Tretjino pridelanega vina izvozijo na tuje trge, predvsem v Nemčijo, Avstrijo, Norveško, Brazilijo, ZDA, na Kitajsko in Japonsko. Želja avstrijskih lastnikov vipavske vinske kleti pa je, da ta odstotek prodaje na tuje v prihodnje še povečajo, saj je za vipavska vina precej zanimanja. "Vidi se, da so se naše blagovne znamke lepo prijele in je zato prodaja v trgovinah dobra," je še povedal Blaschitz.

V vipavski vinski kleti je trenutno zaposlenih 22 delavcev, kar je pet več kot ob prihodu novih lastnikov leta 2017.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija