V VELJAVO STOPILA NOVELA ZAKONA O PREKRŠKIH: To prinaša

Slovenija

Danes začne veljati novela zakona o prekrških, ki v zakonodajo vnaša tri odločbe ustavnega sodišča in sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) ter širi pravice fizičnih in pravnih oseb na področju prekrškovnega prava. Novelo je državni zbor sprejel konec aprila.

Med drugim novela določa dveletni rok za novo pravnomočno odločitev, če je bila pravnomočna odločba o prekršku razveljavljena v postopku z izrednim pravnim sredstvom ali ustavno pritožbo.

Z novelo se med drugim ureja pravica do pritožbe zoper sodbo v postopku odločanja o zahtevi za sodno varstvo na način, da ta ni omejena le na določene primere ter določa dodatni rok za pritožbo zoper sklep o pridržanju.

Skladno z novelo lahko obdolženec vloži pritožbo zoper pridržanje še dva dni po prenehanju pridržanja. Pritožba, ki je vložena v času pridržanja, ne zadrži odvzema prostosti, sodišče pa mora v tem primeru o pritožbi odločiti v 48 urah od prejema spisa.

Novela določa tudi, da lahko zahtevo za varstvo zakonitosti v treh mesecih od dokončnosti odločitve ESČP poleg vrhovnega državnega tožilca vloži tudi storilec prekrška ali njegov zagovornik.

Zahteva za varstvo zakonitosti se lahko vloži tudi, če je bila kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin ugotovljena v primeru prijateljske poravnave ali enostranske izjave države na podlagi konvencije, izhaja iz novele.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija