V TOLMINU PLOVBO PO SOČI UREDILI Z LASTNIM ODLOKOM: Dnevne dovolilnice pet evrov, tedenske 25 evrov in sezonske 125 evrov

Slovenija

Tolminski občinski svet je v torek potrdil nov odlok o plovbi po reki Soči, ki to ureja po vzoru kobariškega, vendar s polovico nižjimi cenami. Mesec in pol pred začetkom sezone tako plovbo v Posočju urejajo trije odloki, ob čemer njihova pravna veljavnost visi v zraku.

Kobariški odlok, ki naj bi začel veljati s 1. januarjem letos, je v ustavni presoji, medtem ko v Bovcu trdijo, da bi morale po zakonu o plovbi po celinskih vodah vse občine sprejeti enoten odlok.

Bovška občina sicer lastnega odloka ni sprejela in tam načeloma še vedno velja stari skupni odlok iz leta 2016, vendar bi tudi to lahko bilo pravno sporno, saj je stari odlok v Tolminu in Kobaridu sedaj prenehal veljati, kar pomeni, da je plovba tudi v Bovcu parcialno urejena.

V Tolminu so odlok o plovbi po Soči pripravili po vzoru kobariškega in ga v prvem branju obravnavali 27. oktobra lani. Tako kot pri kobariškem je največja predlagana sprememba prodaja dovolilnic na osebo, in ne na plovilo, ter precej višje cene slednjih glede na doslej veljavne. Odlok predvideva tudi uporabo informatorjev in nadzornikov, ki bi na terenu predvsem informirali uporabnike o določilih odloka in po potrebi zbirali dokaze o kršitvah.

Spremembe med prvim in drugim branjem so rezultat obravnave odloka na delovnih telesih in posvetih z uporabniki Soče, predvsem Ribiško družino Tolmin in interesnim združenjem raftarjev.

Večina sprememb je malenkostnih oziroma pravne narave, na predlog svetnika Sergeja Čujca pa je svet sprejel tudi amandma, ki je predlagano ceno dovolilnic znižal za polovico. Odlok pri sistemu dovolilnic sicer sledi kobariškemu modelu z dnevnimi, tedenskimi in sezonskimi dovolilnicami, dnevne dovolilnice poznajo še imensko in neimensko različico, kar olajšuje delo ponudnikom tovrstnega vodnega športa.

Nižja cena izhaja predvsem iz dejstva, da je Soča na področju tolminske občine manj atraktivna, v letošnjem letu bodo tako dnevne dovolilnice stale pet evrov, tedenske 25 evrov in sezonske 125 evrov. Občani občine Tolmin bodo lahko vstopno-izstopna mesta uporabljali po močno znižani ceni ali celo brezplačno.

Plovbo po reki Soči, spoštovanje odloka in prodajo dovolilnic bo tako kot v Kobaridu in Bovcu nadzorovala in izvajala medobčinska uprava občin Bovec, Kobarid, Tolmin in Kanal ob Soči. Njena vodja Suzana Konec je dejala, da že dobivajo vprašanja glede cene dovolilnic za letošnje leto, obenem pa je pozvala, naj se občine dogovorijo za skupno dovolilnico, saj bo sicer ureditev za uporabnike zelo zapletena.

V tem trenutku je sprejet sistem, da bo vsaka občina prodajala dovolilnice za svoje območje, in če občine ne bodo sklenile sporazuma, bodo morali uporabniki za uporabo vstopno-izstopnih mest v različnih občinah pridobiti dovolilnice vsake občine posebej.

Po podatkih monitoringa plovil, ki ga izvaja Turizem Dolina Soče, je sicer v lanski sezoni po Soči v tolminski občini zapeljalo 2000 kajakov in 50 raftov, iz česar izhaja, da posebej za raftarje ta del Soče ni zanimiv, več jih je še izven glavne sezone monitoring denimo v Bovcu zabeležil v enem samem dnevu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija