V SLOVENIJI VEDNO VEČ PRIMEROV KOŽNEGA RAKA: Ob uživanju na plaži ne pozabite - zdrave zagorelosti ni

Slovenija

Danes je svetovni dan melanoma in tudi svetovni dan sonca. Na NIJZ so ob tem opozorili na pomen zaščite pred prekomernim izpostavljanjem soncu. Prekomerna izpostavljenost ultravijoličnemu (UV) sevanju namreč povzroča prezgodnje staranje kože in je glavni dejavnik tveganja za pojav vseh vrst kožnega raka, so poudarili na inštitutu. 

Število novih primerov kožnega raka v zadnjih desetletjih v svetu in Sloveniji narašča. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki so jih pridobili iz Registra raka RS, je v Sloveniji kožni rak brez melanoma na prvem mestu po pogostosti ob upoštevanju obeh spolov. Letno so beležili povprečno 3326 novih primerov kožnega raka, so ob dnevu sonca navedli na spletni strani inštituta.

Narašča tudi število novih primerov malignega melanoma kože. V obdobju od let 2016 do 2020 je bil v Sloveniji maligni melanom kože na šestem mestu po pogostosti med vsemi raki ob upoštevanju obeh spolov. Letno smo v Sloveniji v povprečju beležili 610 novih primerov. Kožni maligni melanom spada med rake, pri katerih je v zadnjih desetletjih pojavnost najbolj strmo naraščala.

UV-sevanje akutne in kronične škodljive učinke povzroča tudi na očeh in imunskem sistemu, so opozorili na NIJZ.

Zato svetujejo, da na prostem ljudje ne pozabijo na zaščito pred soncem. Nezaščiteno kožo lahko UV-žarki sonca poškodujejo že v manj kot 15 minutah. Tudi če je hladno in oblačno vreme, potrebujemo zaščito - poškodbo povzročijo UV-žarki, ne temperatura, so opozorili.

Če ima posameznik svetlo polt, kožnega raka v družinski anamnezi ali pridobiva zagorelo polt z umetnimi viri ali na prostem, je verjetnost za pojav kožnega raka večja. Dermatologi opozarjajo, da zdrave zagorelosti ni, vsaka zagorelost zaradi UV-sevanja je znak poškodbe, so pojasnili na inštitutu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  29 .05. 2024 ob  12: 53
Sej me ne ganete z minusi. Jaz vem da imam prav in tudi vse te kreme kao proti sončenju itd bullshit same delajo razne bolezni. Moj bivsi sosolec je kemik in smo dali na analizo, same svinjarije iz umetnih scen zmesane v kremo. Mmmm super odlicno za našo kožo res! Tako kot npr kozmetika ki si jo ženske tako veselo nanašajo na obraze. Sploh se ne zavedajo da jim vse to unicuje samo strukturo kože. Prav tako z barvanjem las. Precej svinjarije se zažre v pore skozi katere pride v zivcevje in kri.
Naredite malo raziskave o temu ne pa da celo reklamirate to svinjarijo. Pa lep pozdrav vsem ki se držjo stran od kemikalij
JKDWingChun |  28 .05. 2024 ob  12: 41
-2
Sploh ni res. Porjavelost je lahko prav zdrava,če bi se ljudje znali sončiti bolj pametno in ne ležat na žgočem soncu ob najhujši vročini. Sončenje začet zgodaj spomladi pol urce na dan je več kot dovolj, do poletja si črn ko domnikar ;)
Ampak neeee