V SLOVENIJI BO KONČNO PREPOVEDANO PRIVEZOVANJE PSOV: To in še več obsega predlog novele zakona o zaščiti živali

Slovenija

Vlada je na seji določila besedilo predloga novele zakona o zaščiti živali in ga poslala v obravnavo DZ. Kot so sporočili z Ukoma, predlog celoviteje ureja področje odgovornega lastništva in zapuščenih živali. Med drugim bo prepovedano privezovanje psov, usmrtitev zdravih zapuščenih živali v zavetiščih ter za pridobivanje kož ali krzna.

Predlog po navedbah vlade vsebuje rešitve zaradi uskladitve z določbami novele stvarnopravnega zakonika in prinaša celovitejšo ureditev področja zapuščenih živali. Gre med drugim za določbe o omejitvi posedovanja nekaterih vrst živali ter osnovnih znanjih za skrbnike živali in tiste, ki opravljajo kakršno koli dejavnost, povezano z živalmi.

Predlog tako prinaša natančnejše določanje sledljivosti izvora psa zaradi preprečevanja in omejevanja preprodaje psov in ilegalne trgovine s psi. Uvaja določbe o odgovornem lastništvu mačk, da bi tako zmanjšali število zapuščenih mačk. Prav tako omejuje posedovanje "eksotičnih vrst" živali, "zaradi zaščite življenja, zdravja in dobrobiti živali, zaradi varovanja zdravja in življenja ljudi ter ohranjanja narave".

S predlogom bi vlada uvedla določbe za uvajanje odgovornega lastništva živali z zahtevo o osnovnih znanjih glede potreb in oskrbe živali. Dopolnila bi določbe, ki urejajo področje nevarnih psov, in uredila področje uporabe pastirskih psov za varovanje čred na paši.

Privezovanje psov bo prepovedano, z natančno določenimi izjemami, kjer je privezovanje nujno. Prav tako bo prepovedana usmrtitev zdravih zapuščenih živali v zavetiščih po 30 dneh ter usmrtitev živali zaradi pridobivanja kož ali krzna.

Novela določa še nosilce stroškov za oskrbo zapuščenih živali ter uvaja možnost izreka višjih kazni za prekrške.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija