V SKLADIŠČU SOLI BI POSTAVIL MUZEJ NADREALIZMA, A IMA OBČINA PIRAN ZADRŽEK: "Čakamo odločitev višjega sodišča"

Piran

Na naše uredništvo se je obrnil akademski slikar Razzak Jubayer, po rodu Iračan, ki je pred 40 leti prišel v Slovenijo in ostal v Piranu. Na piransko občino je že dvakrat naslovil prošnjo za podporo pri umetniškem projektu Muzej nadrealizma, vendar je občina prošnjo v obeh primerih zavrnila, zaradi nurejenih razmerij z Jubayerjem, ki se nanašajo na rabo prostora v lasti piranske občine.

Apolonijeva palača v Piranu

Kot nam je povedal Razzak Jubayer, bi za svoj projekt Muzej nadrealizma potreboval Skladišče soli Grando, za kar naj bi mu Avditorij Portorož želel zaračunati 1.000 evrov najemnine dnevno. Povedal je še, da je njegovo Društvo Suran v piranski galeriji Apolonijeva palača zadnjih dvanajst let pripravljalo razstave in vodene oglede razstav. Prostor je sicer v lasti piranske občine, ki je sodelovanje z njim prekinila.

Na piranski občini odgovarjajo, da so maja 2021 začeli pogovore z Jubayerjem. In to na pobudo Krajevne skupnosti (KS) Piran, ki ima svoje prostore v Apolonijevi palači, na Ulici svobode 24. "Prostor je bil že več let nezakonito zaseden s strani gospoda Jubayerja, kar je onemogočalo uporabo za namene, določene strani KS Piran in Občine Piran," pravijo.

Razzak Jubayer

Avgusta 2021 je piranska občina Jubayerju poslala dogovor, da prostor izprazni do konca leta. "Vendar tega dogovora nikoli ni podpisal," dodajajo. Občina je nato marca 2022 vložila tožbo za izpraznitev prostora in izročitev nepremičnine ter plačilo uporabnine, saj je Jubayer uporabljal prostor brez kakršnegakoli plačila.

Junija 2023 je Jubayerjev odvetnik predlagal sodno poravnavo, ki je vključevala dogovor, da slikar prostor izprazni do sredine septembra 2023. "Brez kakršnegakoli plačila za uporabo prostora. Občina je predlog sprejela z dopolnilom, da gospodu Jubayerju ob izpraznitvi ni dolžna zagotoviti nadomestih prostorov, ter zahtevo za plačilo vsaj dela uporabnin. Odgovora na ta predlog nismo prejeli," pojasnjujejo na piranski občini.

Septembra 2023 je sodišče izdalo delno sodbo, po kateri bi moral Jubayer v osmih dneh izprazniti prostor. Namesto tega se je na sodbo pritožil. "Trenutno čakamo na odločitev višjega sodišča. Zaradi vseh teh okoliščin in neurejenih razmerij, ki izhajajo iz nezakonite uporabe občinskih prostorov s strani gospoda Jubayerja, je Občina Piran zavrnila njegove prošnje za podporo pri umetniškem projektu," zaključujejo na piranski občini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Cazzimperio  |  14 .06. 2024 ob  04: 59
Na sociali že 40 let.
vseved |  13 .06. 2024 ob  12: 10
Zagotovo računa da mu boste vi zrihtali prostore.Lahko, kar v vašem uredništvu.