V PORASTU AKUTNE OKUŽBE DIHAL: Tudi koronavirus

Kronika

Na NIJZ pojasnjujejo, da so trenutno akutne okužbe dihal v porastu. Porast je pričakovan, saj se vsako leto v tem času poveča kroženje virusov, ki povzročajo te okužbe. Trenutno k povečanju najbolj prispevajo rinovirusi in koronavirus, zaenkrat pa še ne beležijo veliko primerov gripe ali okužb z respiratornim sincicijskim virusom (RSV).

Po podatkih, objavljenih na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so v ponedeljek ob 495 hitrih testih in 307 PCR-testih potrdili 175 okužb s koronavirusom. Ocenjeno število aktivnih primerov okužb s koronavirusom znaša 1567.

"Tisti, ki zbolijo z lažjo obliko covida-19 ali drugo respiratorno okužbo, se ne oglasijo v ambulantah osnovnega zdravstvenega varstva, saj ob prehladu in blagi virozi ne potrebujejo zdravstvenega nasveta ali bolniškega staleža. Ocena, koliko je v celoti covid-19 v slovenski populaciji, je negotova," so pojasnili na NIJZ.

Največ uradno potrjenih primerov covida-19 je po navedbah inštituta pri starejših od 65 let, sledijo odrasli, relativno malo potrjenih okužb je med šolskimi otroci in mladostniki, kar pa ne pomeni, da covid-19 v tem segmentu populacije ni.

Glede na to, da resnost in verjetnost neugodnega poteka covid-19 narašča s starostjo, predvidevajo, da je prijav pri otrocih in mladostnih malo, ker covid-19 prebolijo zlahka, medtem ko starejši potrebujejo zdravstveno oskrbo. Mlajši se tudi ne testirajo ali pa se testirajo sami oziroma jih doma testirajo starši, ocenjujejo na inštitutu.

▶️ ???????????????? ???????????????????????????? ???????? ???????????????????????? ???????????????????????????????????? ???????????? ???????????????????????? ????????????????̌???????? ???? ???????????????????????????? ????????????????-????????????-2? Ob pojavu simptomov ali znakov okužbe...

Posted by Nacionalni inštitut za javno zdravje - NIJZ on Srijeda, 22. novembar 2023.

Novembra so zaznali tudi primere "trebušne gripe". Pojavljajo se primeri rotavirusnih, norovirusnih, adenovirusnih in drugih virusnih okužb prebavil, ki značilno krožijo v tem obdobju leta, so pojasnili.

Virusi, ki povzročajo akutne okužbe dihal, se prenašajo s kužnimi kapljicami ob kihanju, kašljanju, glasnemu govorjenju na razdalji do enega metra. To pomeni, da moramo biti za prenos respiratornih virusov blizu okuženega, da se nalezemo.

Z dobrimi higienskimi navadami lahko preprečimo prenos okužb in tako poskrbimo za svoje zdravje in zdravje bližnjih, svetujejo na NIJZ.

Cepljenje priporočamo vsem prebivalcem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, še zlasti skupinam z večjim tveganjem za težek potek bolezni.

Posted by Nacionalni inštitut za javno zdravje - NIJZ on Četvrtak, 23. novembar 2023.

Pomembno je, da zaščitimo skupine ljudi, pri katerih lahko posledice okužbe dihal potekajo težje - to so oskrbovanci domov za starejše občane, starejše osebe, kronični bolniki, majhni otroci, nosečnice, osebe z izjemno povečano telesno težo, so poudarili.

Lekarniška zbornica Slovenije pa opozarja, naj okuženi s koronavirusom ne hodijo v lekarne, v primeru ostalih akutnih okužb dihal pa naj se zaščitijo z masko. V zadnjem času namreč opažajo, da bolni posamezniki obiskujejo lekarne. Vse uporabnike lekarniških storitev pozivajo, naj se ustrezno zaščitijo z masko, če so bolni. Vse pa pozivajo, naj si ob vstopu v lekarne razkužijo roke, so zapisali v sporočilu za javnost.

Pozitivnim na koronavirus priporočajo, da zdravila zanje prevzamejo zdrave osebe ali pa da pokličejo v lekarno. Za nemoteno delovanje lekarn in preskrbo z zdravili morajo namreč zagotoviti varnost tako pacientov kot zaposlenih. V nasprotnem primeru bodo primorani v zapiranje lekarn zaradi bolniških odsotnosti zaposlenih, so opozorili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  29 .11. 2023 ob  13: 21
Ma marš!