V NOVI GORICI BODO PODRAŽALI VRTCE: Kako upravičujejo to odločitev?

Goriška

Novogoriški mestni svetniki so na včerajšnji seji mestnega sveta med številnimi točkami dnevnega reda potrdili tudi povišanje cen varstva v otroških vrtcih v občini. Povprečno se bodo cene zvišale za 6,58 odstotka, odvisno od starostne skupine.

Najdražje je varstvo otrok prvega starostnega obdobja, to je v starosti od enega do treh let, kjer bo polna cena po novem znašala 562,47 evra mesečno. Starši plačajo manj, saj del cene pokrije občina.

Varstvo v vrtcih se draži zaradi povišanja plač zaposlenim v vrtcih, napredovanj v višje plačne razrede in nazive ter dviga minimalne plače, je na seji pojasnila vodja oddelka za družbene dejavnosti novogoriške občine Marinka Saksida.

V razpravi se svetniki niso dotaknili predloga za povišanje plač, pač pa potrebe po nekoliko daljšem in spremenjenem urniku delovanja vrtcev. Svetnik Anton Harej (NSi) je namreč opozoril, da imajo nekateri starši, predvsem na podeželju, težave s pravočasnim prevzemom otrok v delovnem času vrtcev.

Vendar mu je Saksidova odgovorila, da bi to imelo finančne posledice, na ravni občine bi se stroški povečali za več kot 3000 evrov. Svetniki so nato predlog za dvig cen varstva v vrtcih potrdili.

Seznanili so se še z vzpostavljenim prilagojenim programom za predšolske otroke pod okriljem Osnovne šole Kozara Nova Gorica, ki se izvaja v prostorih Vrtca Nova Gorica. Sklep o tem so novogoriški svetniki sprejeli 23. julija letos. Vrtec s prilagojenim programom trenutno obiskujejo štirje otroci, sprejeli bi lahko še dva.

Svetniki so se tudi strinjali z nekaterimi spremembami občinskih odlokov za pomoč gospodarstvu, obrtnikom in kmetom v občini. Tako bodo lahko kmetijske pridelke na novogoriški tržnici prodajali tudi tisti, ki niso sami pridelovalci, pač pa pridelke odkupujejo od pridelovalcev in jih nato prodajajo naprej.

Prav tako so se mestni svetniki strinjali s predlogom za podaljšanje nekaterih pomoči gospodarstvu v času ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Spomladi sprejete odloke, ki so določali oprostitev plačila najemnin npr. gostincem za uporabo letnih vrtov, so podaljšali, saj so prvotno veljali le do 30. junija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija