V NEKATERIH KRAJIH SLABA KAKOVOST ZRAKA: Med njimi tudi Koper

Koper

V nekaterih krajih Slovenije se danes pričakujejo zelo visoke ravni delcev PM10, opozarja Agencija RS za okolje (Arso). Meritve kažejo slabo kakovost zraka tudi v Kopru.

Po podatkih ARSO je kakovost zraka zelo slaba na območjih Ljubljane, Zagorja, Murske Sobote in Črne na Koroškem, slabo kakovost zraka pa indeksi kažejo tudi v Kopru, Kranju, Trbovljah, Hrastniku, Celju in na Ptuju. Zaradi toplega zraka v višinah bo namreč kljub vetru ponekod še vedno prisoten temperaturni obrat, ki bo onemogočal redčenje onesnaževal, navaja Arso.

Zato predlagajo redno spremljanje izmerjenih urnih vrednosti delcev PM10 oziroma indeksa kakovosti zunanjega zraka ter prilagoditev aktivnosti na prostem v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Ta svetuje, da naj bivanje na prostem omejimo na čas, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja. Pri tem se izogibajmo bližini prometnic, izberimo park ali gozd, ne izvajajmo napornejših fizičnih aktivnosti, omejimo se na sprehod. Omejimo fizične aktivnosti, zlasti na prostem.

Prav tako priporočajo, da bivalne prostore učinkovito prezračujemo, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja. Če imamo vgrajene prezračevalne sisteme, pa v njih uporabljajmo za delce visoko učinkovite HEPA filtre. V zaprtih prostorih ne kadimo in ne prižigamo sveč, še piše v priporočilih NIJZ.

Prebivalci naj bodo pozorni tudi na simptome in znake, kot so kašelj ali pomanjkanje sape

Kronični pljučni in srčno-žilni bolniki naj redno jemljejo predpisano terapijo, pri roki pa naj imajo tudi zdravila za hitro lajšanje napadov oziroma poslabšanj. "Pospešen srčni utrip, pomanjkanje sape ali neobičajna utrujenost lahko napovedujejo resno poslabšanje osnovne bolezni. V takih primerih naj hitro poiščejo zdravniško pomoč," so zapisali.

Zakaj so PM10 tako nevarni? Gre za mikroskopsko majhne drobce trdne ali tekoče snovi, ki so razpršeni v zraku in med drugimi vključujejo prah, saje, dim in druge delce, njihov izvor pa so pretežno izgorevanje dizelskega goriva in trdih goriv v kuriščih oziroma gospodinjstvih. Ti delci veljajo za enega izmed glavnih onesnaževalcev zraka in pomenijo veliko zdravstveno tveganje, saj izpostavljenost PM10 poveča tveganje umrljivosti za boleznimi dihal ter boleznimi srca in ožilja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija