V KOPRU SO MU KAZEN ZVIŠALI: Napad na turista je bil po mnenju višjih sodnikov poskus uboja

Koper

Koprski višji sodniki so v nasprotju z novogoriškim okrožnim sodiščem presodili, da je šlo pri napadu švedskega državljana Alexandra Breclja na francoskega turista sredi Ajdovščine septembra 2019 za poskus uboja in mu zaporno kazen zvišali z dveh let in pol na pet let, danes poročajo Primorske novice. Sodba je zdaj pravnomočna.

Koprsko višje sodišče je v četrtek opravilo javno obravnavo in nato tudi razglasilo sodbo v primeru Šveda slovenskih korenin.

Višja tožilka Damjana Bandelj je po pisanju časnika dejala, da ni treba biti sodni izvedenec, da bi razumeli, da je zabadanje z nožem v prsni koš in rezanje po vratu napad na življenje in način odvzema življenja.

Nož je vedno nosil s seboj

Odvetnica Lidija Košutnik, ki je branila obtoženega, pa je izpostavljala izvedensko mnenje Jožeta Balažica, ki je zapisal, da je šlo pri napadu za nekontrolirano zamahovanje z nožem, ki ni imelo točno začrtanega cilja. Po njenih besedah v zavesti obtoženega ni bilo naklepa, da bi oškodovancu vzel življenje.

Brecelj se pred višjimi sodniki ni hotel zagovarjati, je pa odgovoril na nekaj vprašanj. Dejal je, da nosi nož vedno s seboj, da v zaporu dobiva zdravila za spanje in pomiritev in da je pred dogodkom v Ajdovščini živel v očetovem stanovanju.

Upoštevali so olajševalne okoliščine

Višji sodnik Vitomir Bohinec je pojasnil, da je nemogoče sprejeti tezo sodišča prve stopnje, da je imel obtoženi v naklepu samo povzročitev lahke telesne poškodbe. Sodišče je upoštevalo olajševalne okoliščine in Breclju izreklo enotno kazen petih let zapora. Za poskus uboja so mu prisodili štiri leta, kazen pa združili s kaznijo za tatvine, so še navedle Primorske novice.

Tedaj 19-letni Brecelj je septembra 2019 pred hotelom v Ajdovščini z nožem poškodoval 64-letnega državljana Francije, nato pa pobegnil. Medtem ko je Francoz iz avtomobila začel jemati prtljago, se mu je približal, nanj zakričal oz. ga nagovoril v angleškem jeziku ter ga brez razloga napadel z nožem. Pri tem ga je porezal po vratu.

Novogoriško okrožno sodišče je leta 2020 Breclja obsodilo zaradi povzročitve lahke telesne poškodbe, velike tatvine in poškodovanja tuje lastnine ter mu dosodilo skupaj dve leti in šest mesecev zapora. Po odločitvi višjega sodišča so mu nato ponovno sodili samo zaradi poskusa uboja, junija lani pa je okrožno sodišče Breclju ponovno dosodilo enotno kazen dveh let in šest mesecev zapora.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija