V KOPER PRIHAJAJO VERSKI PREDSTAVNIKI IZ 15 DRŽAV: Kako preprečiti krhanje miru na Balkanu? (FOTO)

Koper

V Kopru bo 17. in 18. junija dogodek, poimenovan Forum za dialog in mir na Balkanu, na katerega so vabljeni verski predstavniki iz 15 držav regije. Govora bo o tem, kako z medverskim dialogom preprečiti krhanje miru na Balkanu. Murskosoboški škof Peter Štumpf je ob tem dejal, da je skrb za mir prva dolžnost vernikov vseh veroizpovedi.

Štumpf bo vodil odbor Foruma za dialog in mir na Balkanu. Na današnji novinarski konferenci v Ljubljani je izpostavil pomembnost dialoga, ki pospešuje uveljavljanje verske svobode in obenem krepi trajnostno skrb za naravne vire in gospodarski razvoj, pri čemer pa mora biti v ospredju "dobrobit človeka in skupnosti in ne podrejanje brezmejni rasti ali dobičkom".

Vse to po škofovem prepričanju pripomore k delu za mir in preprečuje spore, ki bi se lahko razrasli v oborožen spopad, kakršnemu smo priča v Ukrajini.

Koprski škof Jurij Bizjak je pojasnil, zakaj so za prizorišče medverskega dialoga izbrali ravno Koper. Kot je dejal, da je bil Koper skozi zgodovino vedno odprt v svet, tudi v času hladne vojne, ko je bila meja med takratno Jugoslavijo in Italijo najbolj prepustna meja med vzhodom in zahodom Evrope.

Poudaril je, da zaradi zgodovinskih in sedanjih povezav z državami na Balkanu Slovenija velja za dobro poznavalko razmer v tem delu Evrope, koprska škofija pa leži na stičišču treh velikih družin evropskih narodov Slovanov, Romanov in Germanov.

Štumpf je izpostavil, da dogodek podpirata Sveti sedež in papež Frančišek, k njegovi organizaciji pa jih je spodbujal tudi apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich.

Na novinarsko vprašanje o morebitnem obisku papeža Frančiška je tiskovni predstavnik Foruma za dialog in mir na Balkanu Božo Rustja odgovoril, da obisk papeža na dogodku "ni nemogoč", saj da lahko takšno odločitev sprejme tudi tik pred dogodkom. Pri tem je poudaril, da se papež izredno zavzema tako za mir kot za medverski dialog.

Etnolog Silvester Gaberšček je dejal, da so na srečanje povabili predstavnike verskih skupnosti iz 15 držav "od Carigrada do Triglava", prisotna bo delegacija Svetega sedeža, povabljeni pa so bili tudi veleposlaniki sodelujočih držav.

Štumpf pa je povedal, da so na srečanje povabili tudi slovenski politični vrh.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija