V KOBARIDU JIM JE DOVOLJ MINIMALNIH PLAČ ŽE 25 LET: Nemogoč dialog z novo direktorico, napovedana stavka

Posočje

Zaposleni v kobariškem proizvajalcu medicinskih pripomočkov za enkratno uporabo Tik, že dlje časa nezadovoljni s plačami, so za petek napovedali opozorilno stavko. Stavkovne zahteve so enostavne: vsaj malo zvišati plače in izločiti nekatere dodatke iz osnovne plače, je za STA povedal sekretar posoškega odbora sindikata Skei Vojko Fon.

Tik, ki je v večinski lasti cerkljanske družbe Certa, zaposluje približno 150 delavcev. Nekateri delajo v podjetju že 25 let in več, ves ta čas pa prejemajo zgolj minimalne plače, a še te na način, da jim delodajalec mesečno obračunava in dodaja dodatek do minimalne plače.

Ker je ob minimalni plači zelo težko preživeti, so delavci že dvakrat zbirali podpise za napoved stavke, je povedal Fon. O načinih in načrtih za povečanje plač so se predstavniki zaposlenih in vodstvo regijskega odbora sindikata Skei Posočje že dlje časa pogovarjali s prejšnjim vodstvom. Da opozorilno stavko izvedejo ta petek, pa so se odločili potem, ko je v začetku septembra prišlo do zamenjave vodstva, a z novo direktorico niso našli skupnega jezika.

Sindikat: povišanje plač na človeku dostojno raven

Namesto prejšnje direktorice Renate Bajt Kovač od 6. septembra Tik vodi Petra Borovinšek, ki je v Kobarid prišla iz Certe. "Po načinu komunikacije sem videl, da ne bomo prišli nikamor s pogajanji," je odločitev za napoved opozorilne stavke, ki jo bodo zaposleni v obeh izmenah izvedli v petek med 12. in 16. uro, povedal Fon. Z njo želijo vodstvu sporočiti, da se je nujno potrebno dogovoriti o povišanju plač na človeku dostojno raven.

Certa je več kot 85-odstotna lastnica

Podjetje Tik Kobarid je bilo ustanovljeno leta 1951 kot tovarna igel za šivalne stroje. Že nekaj let pozneje so začeli izdelovati tudi injekcijske igle, konec 70. let prejšnjega stoletja pa začeli širiti proizvodnjo še na vrsto drugih medicinskih izdelkov za enkratno uporabo. Ob osamosvojitvi Slovenije je podjetje ostalo brez tradicionalnega trga bivše Jugoslavije in se znašlo v hudih težavah in konec leta 1997 ga je od Slovenske razvojne družbe kupila cerkljanska družba Certa. Ta je danes njegova 85,52-odstotna lastnica.

Danes Tik večino proizvodnje izvozi. Najpomembnejši kupci podjetja, ki na tujem ustvarja 82 odstotkov vseh prihodkov, so distributerji z medicinsko opremo iz območja evra, pa tudi z Balkana in Turčije. Skupni prihodki so sicer leta 2017 dosegli 5,6 milijona evrov oz. 14 odstotkov več kot leto prej. Hkrati se je čisti dobiček več kot prepolovil na 10.400 evrov.

Deli novico: