V ITALIJI ARETIRANIH 13 ZAPORNIŠKIH PAZNIKOV: Mladoletnike naj bi mučili in poškodovali, tudi ena obtožba poskusa spolnega nasilja

Svet

Italijanska policija je danes aretirala 13 zaporniških paznikov, osumljenih nasilja nad zaporniki v centru za pridržanje mladoletnikov v Milanu. Med kaznivimi dejanji, ki jih preiskujejo, so domnevno mučenje, povzročitve telesne poškodbe in en primer poskusa spolnega nasilja. V okviru preiskave so suspendirali še osem paznikov.

Aretacije v zaporu Cesare Beccaria na obrobju mesta so sledile preiskavi zločinov nad mladostniki, ki naj bi bili storjeni od leta 2022 dalje. Med njimi so kaznivo dejanje mučenja, kaznivo dejanje povzročitve telesne poškodbe mladoletnikom in en primer poskusa spolnega nasilja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policisti so preiskavo izpeljali s pomočjo prisluškovanja, analize posnetkov varnostnih kamer v zaporu in s pogovori z nekdanjimi zaporniki.

Sindikat Uilpa, ki zastopa paznike, je izrazil zgroženost nad očitki, a tudi upanje, da bodo pazniki oproščeni. Vodja sindikata Uilpa Gennarino De Fazio je ob tem opozoril tudi na "disfunkcionalnost kazenskega sistema", češ da ta ne zagotavlja jamstev niti zapornikom niti paznikom, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

V Italiji so sicer zapori že dlje časa prenatrpani. Po podatkih državnega nadzornega organa za zapore je bilo januarja v njih nameščenih več kot 60.300 zapornikov. Zapori imajo sicer prostor za 47.300 ljudi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija