V BOVCU SE BODO Z JESENJO OGREVALI NA LESNO BIOMASO: Projekt vreden več kot milijon evrov

Posočje

Minister za infrastrukturo, ki opravlja tekoče posle, Peter Gašperšič je v petek v Bovcu podpisal pogodbe za dodelitev nepovratnih evropskih kohezijskih sredstev za izvedbo projektov daljinskega ogrevanja na lesno biomaso (DOLB) v Bovcu in Kobaridu. Gradnja se začenja ta mesec in naj bi bila končana jeseni do kurilne sezone.

Občina Bovec je za izvedbo investicije in tudi samo upravljanje s sistemom ustanovilo Javno podjetje za proizvodnjo in dobavo toplotne energije DOLB Bovec, ki ga kot v.d. direktorja vodi Silvo Hrovat. Kot je pojasnil za STA, je petkov dogodek zelo pomemben, saj brez nepovratnih sredstev daljinski sistem ogrevanja na lesno biomaso v Bovcu ne bi mogel zaživeti.

Nepovratna sredstva v višini 581.000 evrov predstavljajo 52 odstotkov skupne vrednosti investicije, DOLB Bovec pa bo za investicijo najel še kredit v višini 534.000 evrov. V industrijski coni bodo zgradili kotlovnico in vkopali nekaj več kot 1600 metrov toplovoda.

Na sistem bodo v prvi fazi priključili 15 objektov. Največji priključeni objekti bosta podjetji Mahle Bovec in Kovi Bovec ter bovški kulturni dom, vrtec, šola, telovadnica in občinska stavba. Poleg njih se bodo na sistem priklopili nekateri gostinski objekti in posamezniki, ki imajo objekte tik ob trasi DOLB.

DOLB Bovec je pogodbo za izvedbo del z izvajalcem del Esotech iz Velenja, ki je bil izbran na javnem razpisu, že podpisal, izvajalec pa je bil pred tremi dnevi tudi uveden v delo, so sporočili z bovške občine, ki bo kot lastnica gozdov lahko zagotavljale potrebne lesne sekance za ogrevanje.

Hrovat je pojasnil, da so se zaradi poletne turistične sezone del za vzpostavitev sistema želeli lotiti čim prej, gradnjo pa so razdelili na pet con. Tako bodo dela v centru predvidoma zaključili 15. junija in jih nato nadaljevali septembra. Kjer je možno delati preko celega leta, pa bodo delali nemoteno do konca septembra. Oktobra naj bi sistem že zagnali.

Hkrati je v teku je priprava dokumentacije za drugo fazo, za katero se nameravajo prav tako prijaviti na razpis za nepovratna sredstva. Na sistem želijo priključili hotele, vendar pa ni še povsem jasno, kateri hoteli se bodo priključili. Hotel Alp se je namreč lotil ogrevanja na utekočinjen plin, s Hotelom Kanin pa pogovori še potekajo.

Nadgradnja DOLB Bovec bi pomenila nižanje odkupne cene toplotne energije. Zagotovo pa bo daljinsko ogrevanje na lesno biomaso za odjemalce bistveno ceneje kot ogrevanje z drugimi energenti. V nadaljevanju bi lahko v okviru sistema vzpostaviti še kogeneracijo za sočasno proizvodnjo električne energije ter ponudili ogrevanje sanitarne vode, kar za hotele pomeni tudi ogrevanje bazenov.

Za sistem DOLB so se odločili tudi v kobariški občini, kjer so prav tako prejeli kohezijska nepovratna sredstva. Gre za manjši sistem, v katerega se vključujejo osnovna šola s telovadnico, vrtec, glasbena šola in Dom Andreja Manfrede s knjižnico, ki se sedaj ogrevajo s plinom. Naložba je vredna 326.000 evrov, od tega je zagotovljenih za 139.000 evrov nepovratnih sredstev.

Deli novico: