V BOVCU SE BODO ŠE LETOS GRELI NA LESNO BIOMASO: Obetajo si tudi nova delovna mesta

Posočje

V Bovcu se bodo v prihodnje ogrevali na lesno biomaso. Direktor bovškega javnega podjetja za proizvodnjo in dobavo toplotne energije Silvo Hrovat in predsednik uprave velenjske družbe Esotech Marko Škoberne sta v ponedeljek podpisala pogodbo za izvedbo projekta. V prvi fazi bo na sistem priključenih 15 uporabnikov.

Esotech bo z deli začel takoj po prvomajskih praznikih, zaključek pa je predviden do kurilne sezone oziroma v oktobru.

Kot so objavili na bovški občini, ima projekt že 10 let staro brado in se je začel že v mandatu župana Danijela Krivca, po vmesnem zastoju pa ga je obudilo sedanje občinsko vodstvo na čelu z županom Valterjem Mlekužem.

Občina je za izvedbo projekta in upravljanje s sistemom ustanovilo Javno podjetje za proizvodnjo in dobavo toplotne energije DOLB Bovec, v prvi fazi pa bo na sistem priključenih 15 uporabnikov. Med njimi sta največja podjetji Mahle Bovec in Kovi, na lesno biomaso pa se bodo že prihodnjo zimsko sezono med drugim greli še v kulturnem domu, osnovni šoli, občinski stavbi in vrtcu.

Za izvedbo projekta so v Bovcu pridobili kohezijska sredstva v višini nekaj več kot 581.000 evrov, javno podjetje DOLB Bovec pa se s SID banko dogovarja tudi o posojilu v višini 600.000 evrov, za katerega bo porok občina.

Občina pa že takoj nadaljuje tudi s pripravo dokumentacije za drugo in tretjo fazo, z zaključkom vsake pa se bo po napovedih nižala tudi odkupna cena toplotne energije. Že po končani drugi fazi, za katero bo po zagotovilih občine potrebna minimalna investicija, naj bi upadla za okoli 14 odstotkov. Pri tem naj bi bila že v izhodišču cena toplotne energije v primerjavi z drugimi energenti bistveno nižja.

Na občini si od projekta obetajo tudi nova delovna mesta, surovine pa imajo v zgornjem Posočju dovolj, saj je območje Bovca skoraj 60-odstotno pokrito z gozdovi, ti pa so v veliki meri v lasti občine.

Deli novico: